Pizza Karfiolos alappal
Szerintem olyan ember nincs, aki ne szeretné a pizzát és
sokan azt is mondják, hogy egészségtelen lehet. Valóban az amennyiben fehér
lisztből, cukrozott ketchuppal, vagy olyan feltétekkel pakoljuk meg amik
tocsoghatnak az olajban. Igaz semmi köze sincs a pizzához és az olaszok sírva
menekülnének ha meglátnák, de mégis
nyugodtan fogyaszthatjuk helyette ugyanolyan élvezettel, és egy csokor friss,
egészséges hozzávalóval fejedelmi vacsorát varázsolhatunk az asztalra.
Hozzávalók:
Kb. 500 g karfiol
1-2 gerezd fokhagyma
4 evőkanál útifű maghéj
1 evőkanál lenmagpehely
1 evőkanál chia mag
2 dl víz
A karfiolt szedjük rózsáira, mossuk meg, és ha nagyok
daraboljuk apróbbra. Pároljuk meg egy kis sós vízben (én gőzpárolóban 10 percig
pároltam) ressre. Késes darálóban aprítsuk darabosra. Öntsük át egy másik
edénybe és keverjük a karfiolhoz a chia magot, útifű maghéjat, lenmagpelyhet,
fűszereket, reszelt fokhagymát és öntsünk hozzá 2 dl vizet. 1/2-1 óráig állni
hagyjuk, míg a magok megduzzadnak. Utána sütőpapírral bélelt tepsiben
elrendezzük a karfiol „tészta”alapot. Aki kör alakút szeretne annak ajánlott
kb. 3 cm vastagra hagyni a „tészta” masszát. 180 fokon előmelegített sütőbe,
kb. 15-20 percig süsd, amíg a széle barnulni nem kezd. Majd vedd ki és az
időközben előkészített feltétet paradicsomszósz, zöldségek, tedd rá és told
vissza a sütőbe további 10 percre. Vagy meg is sütheted teljesen és nyers
zöldségekkel, csírákkal halmozod meg a sült pizza lapot.