Flódni kicsit másképpen
Mérő poharat használtam, így azt hiszem gyorsabban halad a
hozzávalók kimérése.
2 dl kölest átmostam és beletettem egy lábasba, majd
öntöttem hozzá 4 dl növényi tejet (nekem most zab volt itthon) 1 zacskó vanillin
cukrot, vagy 1/2 vanília rúd kikapart belseje, de hozzá lehet tenni a rudat is.
Lefedem és lassú tűzön puhára pároltam.
Amíg fő az édes köles addig 3 almát meghámozok és egy
közepes répát. Ezeket lereszelem, meghintem 1 evőkanál nádcukorral és állni hagyom,
hogy levet engedjen. Nekem nagyon finom édes volt az alma és a répa is ezért
elég volt ennyi cukor hozzá. Természetesen bármilyen édesítőszerrel lehet
helyettesíteni
2 dl mákot 2 evőkanál nádcukorral megdaráltam és
felbontottam édesanyám házi sárgabarack lekvárját.
Én egy tortaformát kibéleltem sütőpapírral (24 cm-es) és a
langyos köles felét belenyomkodtam. Megkentem a lekvárral és a kinyomkodott
lereszelt répa, alma töltelék felét rátettem erre jön a darált mák majd újból a
köles, lekvár, kinyomkodott répa, alma és a mák. Tetejére lekvár pöttyök, egy
marék zabpehely meg egy marék durvára vágott dió.
Légkeveréses sütőben 180 fokon 40 percig sütöttem.