Töltött gömbcukkini kapor
fagylalttal
Nagyon zsenge, édeskés zöldség. A
gömbcukkini leginkább töltésre alkalmas, mintha valósággal erre termett volna.
A felhasználását tekintve sincsenek különbségek, csak a fantáziánk szab határt.
Tálalásnál rendkívül látványos tökféle.
Gömbcukkini
Sárgarépa
Kápiapaprika
Újhagyma
Gomba
Medvehagyma
Köles
Napraforgómag
Fehér, fekete szezámmag
Mustár
A kölest felteszem kétszeres
mennyiségű vízben párolódni. . Száraz serpenyőben megpirítom a magokat. A cukkiniket megmosom és a felső részét levágom. A hagymákat összevágom, és pici
kókuszolajon megdinsztelem, majd hozzáteszem a megmosott vékonyra szelt
gombákat. Folyamatosan adom hozzá az apró kockára vágott paprikát, a lereszelt sárgarépát
a felaprított cukkinibelsőt és a legvégén az összevágott medvehagymát. Amikor minden
elkészült összekeverem, és adok hozzá kevés mustárt a pikáns íz világ miatt.
Betöltöm a cukkiniket és hőálló
tálban letakarva 30-35 percig sütöm 200 fokon.(Nekem a cukkinim még ennyi
sütési idő után is kissé roppanós volt. Aki így nem szereti az süsse tovább.)
Kapormártáshoz:
2 csomag kapor
Vöröshagyma
Rizsliszt
Só
Nádcukor
Rizsecet
Növényi tejföl
Kettő nagy csomag kaprot megmosok,
apróra felvágok. Aprítok bele vöröshagymát és felengedem kevés vízzel. Picit
sózom és addig főzöm, amíg megpuhul a hagyma és a kapor. Rizslisztes habarást
teszek rá és növényi tejfölt. Majd pici nádcukorral és rizsecettel ízesítem.
Szokták úgy is csinálni, hogy
olajon megpirítják a hagymát és a kaprot, ráteszik a lisztet és felöntik
növényi tejjel+ növényi tejszínnel.
Egy részét tehetem a töltött
cukkinik alá, másik részét lefagyaszthatom és kapor fagylaltként tálalhatom
mellé.