Meggyes-mákos rácsos
Már régóta nézegettem a boltban a kendermag lisztet. Levettem
a polcról majd visszatettem, de nem volt bátorságom megvenni hisz nem tudtam,
hogy mihez is használhatnám fel. Nemrégen eszmecserét cseréltünk egy hölggyel
és mesélte, hogy Ő saját maga készít kendermagkrémet. Közben utána néztem az
interneten és a kendermagból előállított termékeknek csupa jó hatásairól
olvastam. Gondoltam vesztenivalóm nincs,
megvásárolom és majd elfogy. Így alakítottam át a nagymamám egy régi almás pite
receptjét.
Recept
150 g liszt
50 g teljes kiőrlésű liszt
50 g kendermag liszt
125 g növényi margarin
60 g nád porcukor
1 tasak vanillin cukor v. 1/2 vanília rúd kikapart
belseje
1/2 tasak foszfátmentes sütőpor (5 g)
1-2 evőkanál növényi tejföl (függ a liszt minőségétől is)
250 g fagyasztott meggy
Kukoricakeményítő
150 g darált mák
Rizstej
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze. Jó állagú, ruganyos
tésztát kell, hogy kapjunk. A piteformát (nekem 25 cm-es) a tészta 2/3-ával
kibélelem és a többi tésztát félreteszem a tetejéhez rácsnak. Beteszem a hűtőbe
pihenni és addig elkészítem a töltelékeket. A fagyasztott meggyet felteszem
főni pici nádcukorral (nyírfacukorral ki mivel szeretné) fahéjjal és
hozzáteszek egy teáskanál keményítőt, hogy sűrű legyen a leve és egy pillanatra
összeforralom. A darált mákot
2 evőkanál nádcukorral (ízlés szerint még lehet hozzá
tenni vagy helyettesíteni más édesítőszerrel) egy pici fahéjjal és annyi
rizstejjel öntöm fel, hogy kemény állagú masszát kapjak. A hűtőből kiveszem a
tésztával kibélelt piteformát, rákenem a máktölteléket és a tetejére simítom a
meggykrémet.
A maradék tésztát kinyújtom és derelyevágóval hosszú
csíkokat vágok. Rácsszerűen ráteszem a tészta tetejére és megkenem rizstejjel. Légkeveréses
sütőben 180 fokon kb. 35-40 percig sütöm.