Mungo dhal
Nemrégen ettem mungóbab salátát és nagyon finom volt. Ezzel
le is záram az ügyet, de a napokban a boltban megakadt a szemem egy zacskón,
amiben apró zöld hüvelyesek voltak. Meg is vettem azonnal és az egyik
internetes oldalon érdeklődtem, hogy salátán kívül mit lehet még belőle
elkészíteni. Nagyon jó ötleteket kaptam és úgy gondoltam, hogy egy indiai
levest készítek. Nem sokat tudtam erről a hüvelyes növényről így utána néztem
milyen jótékony hatása lehet a szervezetre. A mungóbab nálunk még nem eléggé
ismert babfajta, pedig megérdemelne nagyobb figyelmet. B-vitaminokat és C vitamint
is tartalmaz. Magas az ásványi anyag tartalma, vastartalma pedig kiemelkedő. Jó
fehérjeforrás, mint a legtöbb hüvelyes növény. A kis babszemek csíráztatásra
alkalmasak, felhasználása babcsíraként is sokrétű. A mungóbab héj nélküli
(hántolt) változata igen könnyen emészthető.
Hozzávalók:
200 g mungóbab
1 kisebb cukkini
1 sárgarépa
1 gyökér
1 teáskanál reszelt gyömbér
1 kis fej vöröshagyma
3 bébi pakcsoj (csak azért tettem bele, mert már nagyon
árválkodott a hűtőben, ami ki is hagyható)
Kb. 5 cm póréhagyma
1-2 evőkanál paradicsom kocka
1 teáskanál kurkuma
1 evőkanál mustár
1 kávéskanál köménymag
1 kávéskanál mustármag
Friss korianderlevél díszítéshez
Só
Olívaolaj
A mungóbabot előző este beáztattam vízbe. Másnap reggel már
meg is jelentek a kis csírakezdemények a babon. A zöldségeket apró kockára vágd
fel, a pórét karikára, hogy mindent csak bele kelljen önteni az edénybe. Tegyél
a lábasba 3 evőkanál olajat tedd rá a felkockázott vöröshagymát és dinszteld meg,
majd a kurkumát és a babot, süsd 1 percig közepes lángon. Add hozzá a kockára vágott
cukkinit, répát, gyökeret és pirítsd még 1 percig. Add hozzá a vizet és reszeld
bele a gyömbért a karikára felszelt póréhagymát a pakcsojt és ízesítsd sóval. Forrald
fel, aztán tedd rá a fedőt és főzd 1 órán át, amíg a bab sűrű levessé puhul. Amikor
elkészült tedd bele az 1 evőkanál mustárt.
Egy serpenyőbe tegyél 1 evőkanál olajat, amikor forró tedd
bele a köménymagot és a mustármagot. Amikor a magok pattogni kezdenek, öntsd a
keveréket a dhalba. Díszítsd a paradicsom kockákkal, korianderlevéllel vagy
petrezselyemmel.