Zabkása
A zabkorpát sokszor igazi csodaszerként emlegetik, méltán
rászolgál erre a jelzőre. A zabkorpa nem összetévesztendő a zabpehellyel, vagy
a búzakorpával. Sokoldalú élettani hatása segít az egészséges táplálkozás
kialakításában, ezáltal egészséged megőrzésében. Az egyik, hogy rendkívül jó a
vízfelvevő képességük, mivel akár saját tömegük 20–30-szorosának megfelelő
mennyiségű vizet is képesek magukba szívni. Ahogy a gyomorba kerülnek a
zabkorpa rostjai, rögtön megszívják magukat nedvességgel. Egy evőkanálnyi zabkorpa
450 grammnyi vizet képes felvenni, s minthogy ilyen módon „megdagad” a
gyomorban, nagyszerűen csökkenti az éhségérzetet. A másik pedig az, hogy
gyakorlatilag mindenhez hozzá tudnak tapadni, amivel csak a belekben
találkoznak.
A zabkorpa beszerzése egyszerű, olcsó, ráadásul finom is, és
sokféle étel gazdagításához, elkészítéséhez használható. Bármilyen zöldséges
töltelékhez, süteményekhez is tehetjük.
Hozzávalók:
6 dl növényi tej
2 dl zabkorpa
1 evőkanál agave szirup
Fahéj
Gyümölcsök, olajos magvak
A növényi tejet felteszem melegedni. Mikor már forr akkor
habverővel belekeverem a zabkorpát, hogy ne legyen csomós.(aki sűrűbben
szereti, az tehet még bele zabkorpát) Hozzáteszem a fahéjat és forralok még
egyet rajta. Befedem fedővel és hagyom, hogy megdagadjon. Tányérba kiszedem,
ráhalmozom a gyümölcsöket, magvakat és a tetejét meglocsolom agave sziruppal.