Zöldséges pite
Ha Te készíted, az ebédet tudod, hogy mi van benne és az íze
is olyan lesz, amilyennek szereted. Felejtsd el az automatából vett
szendvicseket vagy a rendelős ételeket. Egy zsúfolt munkanapon az irodában vagy
a melóhelyeden csak erre a mennyeien finom pitére lesz szükséged, hogy
feltöltsön és felpörgessen. Csomagoljátok be zsírpapírba, készítsetek mellé
rukkola salátát és ebédidőben vonulj félre a kollégáktól, mert félő, hogy
eleszik előled.
Hozzávalók:
2 csomag vegán leveles tészta
2 db lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
30 dkg sütőtök
10 dkg leveles spenót
1/2 kápiapaprika
25 g vegyesen napraforgó és tökmag
1/2 citrom reszelt héja és kicsi leve
5-6 szem koriandermag
12,5 dkg árpagyöngy
Olívaolaj
Só, bors
Tedd fel az árpagyöngyöt dupla mennyiségű enyhén sós vízben
főzni. Én felkészítettem reggel és közben Édesanyámra bíztam, hogy figyelje,
amíg elviszem a gyerekeket az iskolába. Amikor hazaértem mondta Édesanyám
lehet, hogy rosszat csinált, mert még öntött hozzá vizet és kissé mázgós lett. Dehogy
csinált rosszat, mert pont ez a kis ragacsosság fogta össze a végén a
tölteléket.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és amíg melegszik tegyél
egy tepsibe sütőpapírt. Hámozd meg a sütőtököt, lilahagymát, vágd kb. egyforma
nagyságú kockákra és terítsd szét a tepsiben. A fokhagyma gerezdeket ne pucold
meg csak nyomd szét a kés pengéjével. Tedd a zöldség közé, hintsd meg sóval,
borssal és a mozsárban megtört koriandermagokkal. Locsold meg némi olajjal és
süsd kb. 40 percig, hogy megpuhuljanak. A spenótleveleket forrázd le. Száraz
serpenyőben pirítsd meg a magokat.
A kihűlt zöldségeket keverjük össze a főtt árpával, az
apróra vágott nyers kápiapaprikával, a pirított magokkal és a metéltre vágott
spenóttal. Reszeljük hozzá a citrom héját és facsarhatunk bele némi levet is. Alapos
átkeverés után fűszerezd ízlés szerint.
Terítsd ki a leveles tésztát és vágd nagyobb téglalap alakúra
(attól függ, milyen nagyságút szeretnél, lehet kisebb is) Halmozz a közepére a
töltelékből, óvatosan hajtsd rá a tésztát és egy téglalap alakú batyut kell,
hogy kapj. Sütőpapírral bélelt tepsibe tedd bele, kend le a tetejét
olívaolajjal. Előmelegített sütőben 210 fokon süsd 15-20 percig szé
p arany
barnára.