Paradicsomos káposzta
A paradicsomos káposzta is a megosztó ételek egyike. Én
mindig szerettem hisz nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető remek étel. Na és
az íze végett is, mert szerintem az édeskés paradicsom és a friss káposzta jól
harmonizál egymással. Az biztos, hogy ha nincs jól elkészítve, vagy szétfő a
káposzta, akkor valóban élvezhetetlen. Az interneten olvasgatva sokféle paradicsomos
káposzta receptet lehet találni, de ezt most teljesen lisztmentesen sűrítettem
be. Napok óta sóvárogtam utána, így ma elkészítettem.
Hozzávalók:
1/2 kg fehér káposzta
1 vöröshagyma
Köménymag
2-3 evőkanál házi paradicsompüré
3/4-1 l házi paradicsomlé
1 evőkanál nádcukor (aki édesebben szereti, még tehet hozzá)
Kb. 1 evőkanál kukoricakeményítő
Só
Olívaolaj
A megtisztított és apróra vágott hagymát az olajon
megpirítom és beledobom a köménymag szemeket. Hozzáteszem a vékonyra vágott
fehér káposztát, sózom és egy pár percig pirítom, hogy színt kapjon a káposzta.
Annyi vizet öntök hozzá amennyi éppen ellepi, és addig párolom, amíg a káposzta
megpuhul, de nem fő szét teljesen. Ezután a kukoricakeményítőt kikeverem pici
hideg vízzel és a káposztára öntöm. Felforralom és a leve krémes állagú lesz,
ha szükséges még ízesítem.
Az olajon megdinsztelem az apró kockára vágott vöröshagymát,
majd hozzáteszem a házi paradicsompürét és a paradicsomlevet. Sózom, cukorral
ízesítem és lassú tűzön sűrűre visszafőzöm.
A gyerekeknek feltétként szejtán chipset sütöttem mellé.