2016. április 20., szerda

Gömbcukkini töltve

Töltött gömbcukkini kapor fagylalttal

Nagyon zsenge, édeskés zöldség. A gömbcukkini leginkább töltésre alkalmas, mintha valósággal erre termett volna. A felhasználását tekintve sincsenek különbségek, csak a fantáziánk szab határt. Tálalásnál rendkívül látványos tökféle.  




Gömbcukkini 
Sárgarépa
Kápiapaprika
Újhagyma
Gomba
Medvehagyma
Köles
Napraforgómag
Fehér, fekete szezámmag
Mustár

A kölest felteszem kétszeres mennyiségű vízben párolódni. . Száraz serpenyőben megpirítom a magokat. A cukkiniket megmosom és a felső részét levágom. A hagymákat összevágom, és pici kókuszolajon megdinsztelem, majd hozzáteszem a megmosott vékonyra szelt gombákat. Folyamatosan adom hozzá az apró kockára vágott paprikát, a lereszelt sárgarépát a felaprított cukkinibelsőt és a legvégén az összevágott medvehagymát. Amikor minden elkészült összekeverem, és adok hozzá kevés mustárt a pikáns íz világ miatt.
Betöltöm a cukkiniket és hőálló tálban letakarva 30-35 percig sütöm 200 fokon.(Nekem a cukkinim még ennyi sütési idő után is kissé roppanós volt. Aki így nem szereti az süsse tovább.)

Kapormártáshoz:
2 csomag kapor
Vöröshagyma
Rizsliszt
Nádcukor
Rizsecet
Növényi tejföl

Kettő nagy csomag kaprot megmosok, apróra felvágok. Aprítok bele vöröshagymát és felengedem kevés vízzel. Picit sózom és addig főzöm, amíg megpuhul a hagyma és a kapor. Rizslisztes habarást teszek rá és növényi tejfölt. Majd pici nádcukorral és rizsecettel ízesítem.
Szokták úgy is csinálni, hogy olajon megpirítják a hagymát és a kaprot, ráteszik a lisztet és felöntik növényi tejjel+ növényi tejszínnel.
Egy részét tehetem a töltött cukkinik alá, másik részét lefagyaszthatom és kapor fagylaltként tálalhatom mellé.