2016. február 25., csütörtök

Zabkása

Zabkása

A zabkorpát sokszor igazi csodaszerként emlegetik, méltán rászolgál erre a jelzőre. A zabkorpa nem összetévesztendő a zabpehellyel, vagy a búzakorpával. Sokoldalú élettani hatása segít az egészséges táplálkozás kialakításában, ezáltal egészséged megőrzésében. Az egyik, hogy rendkívül jó a vízfelvevő képességük, mivel akár saját tömegük 20–30-szorosának megfelelő mennyiségű vizet is képesek magukba szívni. Ahogy a gyomorba kerülnek a zabkorpa rostjai, rögtön megszívják magukat nedvességgel. Egy evőkanálnyi zabkorpa 450 grammnyi vizet képes felvenni, s minthogy ilyen módon „megdagad” a gyomorban, nagyszerűen csökkenti az éhségérzetet. A másik pedig az, hogy gyakorlatilag mindenhez hozzá tudnak tapadni, amivel csak a belekben találkoznak.
A zabkorpa beszerzése egyszerű, olcsó, ráadásul finom is, és sokféle étel gazdagításához, elkészítéséhez használható. Bármilyen zöldséges töltelékhez, süteményekhez is tehetjük.

Hozzávalók:
6 dl növényi tej
2 dl zabkorpa
1 evőkanál agave szirup
Fahéj
Gyümölcsök, olajos magvak


A növényi tejet felteszem melegedni. Mikor már forr akkor habverővel belekeverem a zabkorpát, hogy ne legyen csomós.(aki sűrűbben szereti, az tehet még bele zabkorpát) Hozzáteszem a fahéjat és forralok még egyet rajta. Befedem fedővel és hagyom, hogy megdagadjon. Tányérba kiszedem, ráhalmozom a gyümölcsöket, magvakat és a tetejét meglocsolom agave sziruppal.