2016. február 25., csütörtök

Zöldséges pite

Zöldséges pite

Ha Te készíted, az ebédet tudod, hogy mi van benne és az íze is olyan lesz, amilyennek szereted. Felejtsd el az automatából vett szendvicseket vagy a rendelős ételeket. Egy zsúfolt munkanapon az irodában vagy a melóhelyeden csak erre a mennyeien finom pitére lesz szükséged, hogy feltöltsön és felpörgessen. Csomagoljátok be zsírpapírba, készítsetek mellé rukkola salátát és ebédidőben vonulj félre a kollégáktól, mert félő, hogy eleszik előled.
Hozzávalók:
2 csomag vegán leveles tészta
2 db lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
30 dkg sütőtök
10 dkg leveles spenót
1/2 kápiapaprika
25 g vegyesen napraforgó és tökmag
1/2 citrom reszelt héja és kicsi leve
5-6 szem koriandermag
12,5 dkg árpagyöngy
Olívaolaj
Só, bors
Tedd fel az árpagyöngyöt dupla mennyiségű enyhén sós vízben főzni. Én felkészítettem reggel és közben Édesanyámra bíztam, hogy figyelje, amíg elviszem a gyerekeket az iskolába. Amikor hazaértem mondta Édesanyám lehet, hogy rosszat csinált, mert még öntött hozzá vizet és kissé mázgós lett. Dehogy csinált rosszat, mert pont ez a kis ragacsosság fogta össze a végén a tölteléket.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és amíg melegszik tegyél egy tepsibe sütőpapírt. Hámozd meg a sütőtököt, lilahagymát, vágd kb. egyforma nagyságú kockákra és terítsd szét a tepsiben. A fokhagyma gerezdeket ne pucold meg csak nyomd szét a kés pengéjével. Tedd a zöldség közé, hintsd meg sóval, borssal és a mozsárban megtört koriandermagokkal. Locsold meg némi olajjal és süsd kb. 40 percig, hogy megpuhuljanak. A spenótleveleket forrázd le. Száraz serpenyőben pirítsd meg a magokat.
A kihűlt zöldségeket keverjük össze a főtt árpával, az apróra vágott nyers kápiapaprikával, a pirított magokkal és a metéltre vágott spenóttal. Reszeljük hozzá a citrom héját és facsarhatunk bele némi levet is. Alapos átkeverés után fűszerezd ízlés szerint.


Terítsd ki a leveles tésztát és vágd nagyobb téglalap alakúra (attól függ, milyen nagyságút szeretnél, lehet kisebb is) Halmozz a közepére a töltelékből, óvatosan hajtsd rá a tésztát és egy téglalap alakú batyut kell, hogy kapj. Sütőpapírral bélelt tepsibe tedd bele, kend le a tetejét olívaolajjal. Előmelegített sütőben 210 fokon süsd 15-20 percig szé
p arany barnára.