2016. február 3., szerda

Lencsefőzelék

Lencsefőzelék

A lencséből igen sokféle létezik. A legnépszerűbb a barna és a vörös lencse, de emellett kapható még sárga lencse, masoor lencse, zöld puy-i lencse, illetve fekete beluga lencse is. A lencse kellemes, diós, földes íze mellett igen egészséges élelmiszer. Nagyon magas a fehérjetartalma és sok benne az ásványi anyag is. A szója után az egyik legbőségesebb növényi fehérjeforrás.
Régen is szerettem a lencsefőzeléket, de miután megettem olyan nehéz volt a gyomromnak, valószínűleg a rántástól. Ezt most teljesen liszt nélkül készítettem el.

Hozzávalók:
10 dkg vörös lencse
10 dkg barna lencse
5 dkg fekete lencse
1 közepes méretű vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 dl növényi tejföl
Mustár
Olíva olaj

A vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, olajon üvegesre pároljuk, rádobjuk, a babérlevelet picit pirítjuk és hozzáadjuk az előző nap beáztatott barna lencsét. Felöntjük vízzel, sózzuk, és fél fövésnél hozzátesszük a vörös lencsét. Miután puhára főtt a lencsénk, levesszük a tűzről, kivesszük belőle a babérlevelet, és krémesre turmixoljuk. Turmixolás után ízlés szerint ízesítjük mustárral, növényi tejföllel, és aki szeretné ecettel vagy citromlével.
A színes lencséket fekete, vörös sós, babérleveles, fokhagymás vízben 3-4 percig főzzük, majd lehűtjük.

A főzeléket egy mélyebb tálba helyezzük, ízlésesen megszórjuk a leszűrt színes lencsékkel és mellé tehetjük a növényi tejfölt. Vegán grillkolbásszal vagy vegán virslivel tálalhatjuk.