Bableves
A 2,5 éves kisfiam nagy kedvence a bab és a brokkoli, ha
megkérdezem, hogy mi legyen az ebéd a válasz minden alkalommal az, hogy
bableves. Én úgy ettem és tanultam gyermekkorom óta, hogy vagy őrölt pirospaprikával
vagy anélkül, de mindig tejfölösen és rántással van elkészítve. Nos, lehet
növényi tejföllel is helyettesíteni, de én valami más megoldást szerettem volna
találni. Rengeteg szakácskönyvünk és folyóirataink vannak, de az internet is
nagy segítség főzés terén. Nagyon sokat szoktam nézelődni a neten főzés
témakörben és a Vivvegan oldalon találtam egy fantasztikus bableves receptet,
amit azóta is már többször elkészítettem és nagy kedvence lett a családomnak. Igaz
némi változtatásokkal, mert ugye nem sikerül mindig ugyanúgy megfőzni egy
ételt.
Készítettem már tarkababból, vörös babból, de most száraz
adzuki babból főztem. Érdekes volt nekem, hogy előző nap este beáztattam és nem
szívta meg magát annyira vízzel, mint a többi szárazbab szokta, viszont nagyon
rövid időn belül megfőtt. Tehát a zöldségekkel együtt bátran fel lehet tenni és
egyszerre főnek meg.
Recept
30 dkg adzuki bab
2 db sárgarépa
2 db gyökér
1 db vöröshagyma
1/2 db zeller
2 db burgonya
1 db paradicsom
1/2 db paprika
kakukkfű
1 babérlevél
1 gerezd fokhagyma
Só, bors, vega mix
Elöző este beáztattam a babot. Másnap leöntöm róla a vizet
és friss vízben felteszem főni, közben kockára vágom a hagymát, répát,
gyökeret, zellert és a babhoz teszem. Fűszerezem a babérlevéllel, kakukkfűvel,
sóval, borssal, vega mixel. Hozzáteszem a gerezd fokhagymát, a cikk
paradicsomot és egy darab paprikát. Amikor ezek mind fél fövésben vannak, akkor
adom hozzá a felkockázott krumplit. Az elkészült levesből a fele mennyiségű
zöldséget kiszedem és a másik felével krémesre turmixolom. Ettől lesz sűrű
állagú a leves habarás és rántás mentes. Visszateszem a turmixolt levesbe a
zöldségeket és még egyet forralok rajta.
Tálalhatom pici növényi tejföllel, citromlével és puha
kenyérrel.