2016. január 19., kedd

Pasztinákos zellerleves

Pasztinákos zellerleve diópistou-val

Ilyen hűvös napon, mint a mai egy forró krémleves átmelegíti a testet és a lelket is. Mi nagyon levesesek vagyunk, bármilyen zöldségből főzhetek az biztosan el fog fogyni. A feltétek tára kifogyhatatlan, én most egy diópistout készítettem. A pistou francia fűszerféleség, amelyet lágy fűszernövényekből készítenek, és hasonlít az olasz pestóra. Az olaszrépa vagy más néven pasztinák, eléggé megosztó zöldségféle az emberek között. A paszternák igazi téli csemege, remek alternatívája a krumplinak, s ahhoz hasonlóan nagyon sok ételhez felhasználható. Nem fehérrépa, de rokona a répának. Nálunk kevesen ismerik és ritkán használják, de érdemes kipróbálni!

Recept
35 dkg zellergumó, meghámozva és felkockázva
30 dkg paszternák, meghámozva és felkockázva
2 kisebb lila hagyma
25 ml olíva olaj
1 liter zöldségalaplé
Szerecsendió, só, bors
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral és tedd bele a felkockázott paszternákot, zellert, lila hagymát. Sózd, borsozd és locsold meg az olajjal. Süsd 30 percig, amíg meg nem puhul.
A sült zöldséget tedd át egy lábasba, öntsd hozzá az alaplét, és forrald fel. Vedd le a lángot takarékra, gyöngyöztesd 10 percig, majd fűszerezd és turmixold simára.


Diópistou
75 ml olíva olaj
50 g dió, pirítva
1/2 bio citrom leve és héja
50 g különböző fűszernövény (én tettem hozzá petrezselyemzöldet, tárkonyt, snidlinget)
A diót száraz serpenyőben pirítsd meg, és ha kihűlt, turmixold simára a többi hozzávalóval.

A pistou 4-5 napig is eláll a hűtőszekrényben.(már ha megmarad, és nem fogy el pirítóssal)