Hamis túrógombóc
Alapvetően világszerte ismert finomságról van szó, amelyet
két nagy csoportra szoktak osztani: a főtt és a sült túrógombócra, sőt az
utóbbi időben egy harmadik kategóriával is bővült a rendszerezés: a főzés
nélkül készülő típusokkal. Mindegyik ízletes, mindegyik lehet töltött vagy
töltetlen. Ezt a fajta hamis gombócot már évek óta főzöm a családnak, rezgős és
megszólalásig hasonlít a túrós változatára. Aranyló morzsába hempergetve,
porcukorral, növényi tejföllel, esetleg gyümölcsszósszal ellenállhatatlanul
finom, kicsik és nagyok kedvence, könnyen elkészíthető és sokféle módon
variálható. Egy tartalmas leves után tökéletes főétel.
Hozzávalók:
3 dl kukoricadarát megfőzök 6 dl enyhén sós vízben. Még
melegen belekeverek 3 evőkanál világos lágy barnacukrot, (természetesen mással
is lehet édesíteni ízlés szerint) 1 rúd natúr vanília kikapart belseje, (vagy 2
zacskó vanillin cukor) 5 dkg növényi margarin és 3 evőkanál növényi tejföl.( én
Joya natúrt használtam)
Amikor hűlni kezd (ne várjuk meg, hogy hideg legyen, mert
akkor már nem formázható) vizes kézzel diónyi nagyságú gombócokat formázunk és
beleforgatjuk a pirított zsemlemorzsába.
Lehet egyből így is fogyasztani, de aki szeretné tűzálló
tálba teheti, meghintheti fahéjas cukorral és 180 fokos sütőben 10-15 percig
süsse.