2016. január 13., szerda

Hamis túrógombóc

Hamis túrógombóc

Alapvetően világszerte ismert finomságról van szó, amelyet két nagy csoportra szoktak osztani: a főtt és a sült túrógombócra, sőt az utóbbi időben egy harmadik kategóriával is bővült a rendszerezés: a főzés nélkül készülő típusokkal. Mindegyik ízletes, mindegyik lehet töltött vagy töltetlen. Ezt a fajta hamis gombócot már évek óta főzöm a családnak, rezgős és megszólalásig hasonlít a túrós változatára. Aranyló morzsába hempergetve, porcukorral, növényi tejföllel, esetleg gyümölcsszósszal ellenállhatatlanul finom, kicsik és nagyok kedvence, könnyen elkészíthető és sokféle módon variálható. Egy tartalmas leves után tökéletes főétel.

Hozzávalók: 

3 dl kukoricadarát megfőzök 6 dl enyhén sós vízben. Még melegen belekeverek 3 evőkanál világos lágy barnacukrot, (természetesen mással is lehet édesíteni ízlés szerint) 1 rúd natúr vanília kikapart belseje, (vagy 2 zacskó vanillin cukor) 5 dkg növényi margarin és 3 evőkanál növényi tejföl.( én Joya natúrt használtam)
Amikor hűlni kezd (ne várjuk meg, hogy hideg legyen, mert akkor már nem formázható) vizes kézzel diónyi nagyságú gombócokat formázunk és beleforgatjuk a pirított zsemlemorzsába.


Lehet egyből így is fogyasztani, de aki szeretné tűzálló tálba teheti, meghintheti fahéjas cukorral és 180 fokos sütőben 10-15 percig süsse.