Meggyes mákos kelt pite
Almás, diós, mákos, meggyes, sütőtökös, zöldséges nálunk
megunhatatlan a pite.
Ennek a pitetésztának az az előnye, hogy reggel begyúrom a
tésztát és beteszem a hűtőbe 2 óra hosszára, vagy előző nap este elkészítem, és
másnap reggel betöltöm a töltelékkel. Bevált, igen gyakran elkészített sütemény
nálunk lehet főétel, vagy desszert, melegen, langyosan egyaránt kitűnő éppúgy,
mint uzsonnára.
Tészta:
300 g finomliszt
200 g teljes kiőrlésű liszt
20 g élesztő
250 g növényi margarin
50 g porcukor (barna nádcukor)
1,5 dl Joya Crémesse (növényi tejföl, én ezt a fajtát
használtam)
1/2 rúd vanília kikapart belseje
1 csipet só
A tésztát lehetőleg előző nap készítsük el, mert egy
éjszakát a hűtőben fog tölteni, vagy ha nincs időnk, akkor sütés előtt legalább
2 órát pihenjen a hűtőben.
Elmorzsoljuk a lisztben a növényi margarint, tetejét
megszórjuk a porcukorral, a vanília kikapart belsejével és a sóval, hozzáadjuk
a meglangyosított növényi tejfölben apróra eltördelt élesztőt és összegyúrjuk.
2 nagyobb (az aljának 2/3) és 2 kisebb (a tetejének 1/3) cipót formálunk
belőle, fóliába csomagoljuk és másnapig a hűtőben pihentetjük. Kinyújtom az
alját a piteformába, ráteszem a mák tölteléket, tetejére a kihűlt meggy
tölteléket és befedem a tésztával. Megszurkálom villával, hogy a gőz távozni
tudjon. Sütés előtt juhar szirup és rizsital keverékével lekenem, hogy ettől
legyen szép rózsaszín karamellizált a teteje.
180 fokon (légkeveréses sütőben) 25-30 percig sütjük.
Ebből a tészta adagból kettő piteformát tudunk megtölteni.
150 g darált mák
2 evőkanál barna nádcukor (ízlés szerint még lehet hozzá
tenni)
rizsital
A mákot a cukorral összedarálom és egy edényben annyi
rizsitalt öntök hozzá, hogy kemény állagú legyen.(ne legyen folyós a töltelék)
Meggy töltelék
450 g magozott meggy (nekem fagyasztott volt)
1 evőkanál barna nádcukor
1 kávéskanál fahéj
1 evőkanál kukoricakeményítő
A fagyasztott meggyet feltettem főni. Hozzátettem a
nádcukrot és a fahéjat, amikor kiolvadt és forrt kb.5 percet hozzátettem a pici
vízzel kikevert kukoricakeményítőt. Egy pillanatra felforrt és zselés lett az
állaga már le is húztam a gázról.