Korhelyleves
Szilveszter és újév
időszakának kedvelt levese a savanykás és sűrű korhelyleves. Újévre minden évben szoktam lencsés ételt
készítek, igaz csak én eszem meg, mert a családban senki nem szereti. Bevallom
még soha nem főztem korhelylevest így elhatároztam, hogy elkészítem és jó sokat
eszek belőle a várva várt gazdagság reményében.
Az erjesztett káposztának gyakorlatilag nincs is
kalóriaértéke. A káposzta a lactobacillus nevű erjesztő baktériumot
tartalmazza, mely az erjedéskor tejsavat szabadít fel. A tejsav jót tesz a
bélflórának. A rákmegelőző enzimek, melyeket a káposztafélék családjába tartozó
zöldségek tartalmaznak, erjedés során nem sérülnek. A savanyú káposzta életerőt,
energiát ad, nem csoda hát, hogy ez a nagyon régi, hagyományos savanyúság ismét
virágkorát éli.
30 dkg savanyú káposzta
15 dkg lencse
1 db vöröshagyma
1 db sárgarépa
1 db gyökér
1 csokor kapor
1 db babérlevél
1 szál csombor
1 szál csombor
5-10 szem köménymag
őrölt fűszerpaprika
füstölt fűszerpaprika
olíva olaj
só,bors
Előző este beáztattam a lencsét. Másnap oliva olajon a
kockára vágott hagymát és a pár szem köménymagot megdinszteltem. Hozzátettem az
apróra vágott savanyú káposztát (én nem szoktam kiáztatni, mert szeretem a
savanykás ízét) a lencsét, sárgarépát, gyökeret és meghintettem a kétféle
fűszerpaprikával. Felöntöttem vízzel és beletettem a babérlevelet. Forrás után,
ha kell, ízesítem sóval.
A káposzta és a lencse egyszerre fő meg kb. 40 perc alatt. Szerintem
nem kell sűríteni, mert magában is eléggé tartalmas ez a leves, de aki szeretné,
az tehet rá rántást. A végén meghintem a tetejét az összevágott kaporral és
szója tejföllel tálalom.