Csicseriborsós lepény
Most próbáltam ki először. Engem nagyon megnyert, de még a
családot is. Ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni, hiszen alig van benne néhány
hozzávaló és mégis igen ízletes. A majdnem ropogósra sült vékony lepény
gluténmentes lisztből készül. Vacsorára mártogatósokkal, kencékkel szerintem
tökéletes, de magában is megállja a helyét.
13 dkg csicseriborsóliszt
1 teáskanál só
1/4 teáskanál őrölt kömény
1 evőkanál rozmaring finomra vágva
2 evőkanál oliva olaj
2 1/2 dl víz
Frissen őrölt bors
Először összeállítottam a tésztát: egy tálba elkeverem a
lisztet, sót, köményt, a rozmaringot 2 evőkanál olajat és a vizet. Lefedem és
legalább 2 óráig pihentettem a hűtőben.
Addig 1 közepes fej hagymát felkarikázok és 2 kisebb gombát
vékonyan felszelek. Serpenyőben kevés oliva olajon megfonnyasztom a hagymát és
a gombát sózom, borsozom.
Sütés előtt grillfokozatra állítom a sütőt és egy kb. 28 cm
átmérőjű tűzálló sütőformát teszek be.(ha kisebb a forma, akkor két adagban
süssük ki, hogy mindenképpen vékony legyen a lepény)
A hűtőből kiveszem a csicserilisztes masszát és átkeverem,
hogy egynemű legyen.
Sütőkesztyűt húzok, és kiveszem a serpenyőt. Beleöntök egy
teáskanál olajat és szilikonos ecsettel szétkenem. Ráöntöm a masszát és a
tetejére ráteszem a sült hagymakarikákat és a gombát.
Visszateszem a sütőbe és 15-20 perc alatt aranybarnára
sütöm.
A recept: Kollár Anita