Zabtejszín
Életemben először készítettem zabtejszínt. A boltban szoktam
vásárolni, de valahogy nálunk olyan gyorsan elfogy, mintha vizet innánk. Megbeszéltük
a gyerekekkel, hogy póréhagyma krémleves lesz ebédre és abba szoktam tenni
zabtejszínt. Akkor jött a döbbenet, amikor szétnéztem a polcon és nem láttam sehol
a „tejszínt”.Nincs mit tenni, hogy krémes állagú legyen a leves hozzá álltam
elkészíteni a házi verziót. Nem is gondoltam, hogy ilyen gyorsan és egyszerűen
kész lesz. Ezután a bolti változatot azt hiszem, nem fogom vásárolni.
Hozzávalók:
4 evőkanál zabpehely
2 dl langyos víz
1 mokkáskanál oliva olaj
1 mokkáskanál só
1 csipet őrölt fekete bors
1 kiskanál mustár vagy pár csepp citromlé
A zabpelyhet száraz serpenyőben megpirítom, és amikor érzem
az illatát, a langyos vízzel felöntöm, és a tűzről lehúzom. Sózom, borsozom,
beleteszem az olajat, a mustárt vagy a citromlevet, hogy pikáns íze legyen. Az
egészet turmixolom. A pépet finom szövésű konyharuhán vagy gézen átszűrtem.
A zabpehely pirításától nekem markáns íze lett a „tejszínnek”.Szerintem
ha lágyabb ízt szeretnénk kapni a pirítás el is hagyható.
A recept :Babiczky-Pfliegel Dóra