Bejgli
Van olyan finomság,
ami nélkül, ha akarjuk, ha nem biztosan nem köszönt be a karácsony, az a
bejgli. Minden évben elhatározzuk, hogy idén lecseréljük, mert sok új süti receptet
látunk, amit kiszeretnénk próbálni, de azután mégis marad, mert a család
ragaszkodik a megszokott ízekhez is. Már csak ezért is érdemes néhány
különleges változatot kipróbálni. Nálunk most igazán nem megszokott a tésztája,
mert tojás és tejtermék mentes. A töltelék meg mákos, diós grillázsos, mazsolás
marcipános, de a nagy kedvenc gyerekek és felnőttek körében a szilvalekváros.
Milyen tésztából legyen a bejgli? Egyes vidékeken a bejgli
karácsonyi kalács névre hallgat, és kelt tésztából sütik, másutt az élesztős
omlós tésztát részesítik előnyben. Van ahol meg vegán bejglit készítenek.
Szerintem nagyon finomra sikerült a tésztája, mert még a
férjem is evett belőle és ez egy igazán nagy elismerés Tőle.
Tészta:
500 g finomliszt
20 g élesztő
250 g növényi margarin
50 g porcukor
1,5 dl Joya Crémesse (növényi tejföl, én ezt a fajtát
használtam)
1 csipet só
A tésztát lehetőleg előző nap készítsük el, mert egy
éjszakát a hűtőben fog tölteni.
Elmorzsoljuk a lisztben a növényi margarint, tetejét
megszórjuk a porcukorral és a sóval, hozzáadjuk a meglangyosított növényi
tejfölben apróra eltördelt élesztőt és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle,
fóliába csomagoljuk és másnapig a hűtőben pihentetjük.
A betöltött bejgliket sütés előtt juhar sziruppal lekenem, hogy
ettől legyen szép rózsaszín karamellizált a teteje.
200 g darált mák
200 g porcukor
Vanillincukor ízlés szerint
1 dl vízben elkeverjük a cukrokat és felforraljuk, beleszórjuk
a darált mákot. Elkeverjük, lehúzzuk a tűzről és hagyjuk langyosra hűlni.
Mazsolás marcipános töltelék
50 g puha mazsola
50 g marcipánmassza
50 g hámozott mandula
50 g sűrű barack vagy szilvalekvár
A mazsolát
beáztatjuk, hogy megpuhuljon. A marcipánokat apró kockákra vágjuk, a
mandulát finomra aprózzuk, és a lecsöpögtetett mazsolával együtt a lekvárba
keverjük.
Diós grillázsos töltelék
150 g cukor
175 g darált dió
75 g mazsola
Kristálycukorból karamellt készítünk, majd hozzátesszük a
forralt „tejet” és csomómentesre keverjük.
Utána belekeverjük a mazsolát, darált diót, és ha kihűl, a
tésztába töltjük.