Töltött káposzta
A karácsony elképzelhetetlen számomra töltött káposzta
nélkül. Sokfélék vagyunk, mindenki mást és mást szeret. És igen, a karácsony is
mindenkinek mást jelent. Az biztos, hogy mindannyian ragaszkodunk gyerekkori
emlékeinkhez, de ugyanakkor változunk is. És így karácsonyi szokásaink is főleg
ha nem eszünk húst. A megfelelő tölteléket megtalálni a káposztába kezdő
vegánként nem is olyan egyszerű.
Rátaláltam egy oldalra az interneten és ott egy segítőkész
csoport tagjaitól kaptam sok-sok receptötletet. Karácsony előtt kétszer is
próbafőzést csináltam. Mindkettő igen ízletesre sikeredett, de maradtam a babos
töltött káposztánál.
A savanyú káposzta az egyik legfontosabb élelmiszerünk
télen. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, mely segít immunrendszerünk védelmében.
Használjunk minél gyakrabban és változatosan. A savanyú káposztát ehetjük
reggelire vagy uzsonnára szendvicsünk mellé, de kiváló társ lehet sült
zöldségek mellé is, vagy csak önmagában. Sokféle ízletes étel készíthető
belőle, de ha szeretnénk C-vitamintartalmát is megőrizni, elsősorban nyersen
fogyasszuk vagy rövid ideig párolva, főzve (ekkor még nem veszíti el teljes
vitamintartalmát). Tartalmaz még B1-vitamint, karotint, illetve kalciumot,
káliumot, foszfort, magnéziumot és nátriumot. Gazdag rostokban és kevés
kalóriát tartalmaz.
A töltelékhez:
•30 dkg barna vagy fehér rizs (párolva)
•20dkg zabpehely (apróra tört)
•25dkg gabonakolbász
•20dkg főtt bab
•3 db vöröshagyma (apróra vágva)
•1/2 fej fokhagyma (zúzva)
•4-5 ek olaj
•1 csapott tk őrölt köménymag
•2 tk őrölt piros paprika
•3 tk majoránna
•só ízlés szerint
•növényi tejföl a tálaláshoz
Az alaphoz:
•0,5 kg apró savanyú káposzta
•3 db vöröshagyma (apróra vágva)
•1/2 fej fokhagyma (zúzva)
•2 tk őrölt piros paprika
•1 tk egész köménymag
•5-6db babérlevél
•8-10 szem egész fekete bors
•4-5 ek olaj
•só ízlés szerint
Így készítsd el:
1.A vöröshagymát és a fokhagymát pirítsd meg olajon egy
nagyobb serpenyőben, majd add hozzá a párolt rizst, a szétmorzsolt
gabonakolbászt, a főtt babot és a fűszereket. Önts alá egy kis vizet, és add
hozzá a zabpelyhet, amivel kis lángon főzd össze kb. 10 percig. Kóstold, sózd
és fűszerezd tovább ha kell, majd vedd le a tűzről és tedd félre.
2.Amíg kéz-melegre hűl a töltelék, készítsd elő a töltéshez
a káposzta leveleket. A levelek külső felszínén lévő vastag eret vágd le (a
kiálló részt kell elvékonyítani, úgy, hogy a levél ne sérüljön), hogy a
káposztalevelet töltéskor szépen fel tudjuk tekerni.
3.A töltött káposzta alap elkészítéséhez egy nagyobb
lábasra/fazékra lesz szükség. Olajon pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát, add
hozzá a fűszereket, az apró káposzta felét terítsd szét az edény alján, majd
önts rá annyi vizet, ami éppen ellepi. Takaréklángon hagyd főni, miközben a
tölteléket betöltögeted a levelekbe.
4.A
töltelékből kb. 5-6 dkg-os adagokat vegyél ki. Formázd hengerszerűre, majd
helyezd a levél aljára és tekerd fel. Ezt követően a töltelék mindkét végén
határozottan tömködd be a levél széleit. Így garantált, hogy a töltelék nem fog kifolyni.
5.Amikor elkészültek a töltelékek, helyezd őket szorosan
egymás mellé a lábasban, aztán takard le az apró káposzta másik felével. Öntsd
fel vízzel, és takaréklángon párold 1-1,5 óráig, amíg a káposzta megpuhul.
Megkeverni nem szabad, mert szétmennek a töltelékek. A lábast időnként a
füleinél fogva forgasd jobbra-balra, így nem ég le a káposzta.
6.Növényi tejföllel és friss kenyérrel tálald.