Gombapástétom
Kevesen szánják rá magukat a pástétomkészítésre. Pedig nem
nagy ördöngösség. A vendégek biztosan értékelni fogják. „Hivatalosan” csak a
pástétomtésztában készült étel neve a pástétom. Tökéletesen illeszthető
bármilyen főfogás elé, ráadásul meghozzák az étvágyat a továbbiakhoz.
Teljesebbé teszik az étkezést és az alkalom színvonalát is emelik. Vendégvárónak
is tökéletesen alkalmasak.
Pirítsunk meg olíva olajban 30 dkg apróra vágott gombát 1
kis fej felkockázott hagymát. Sóval, borssal, zsályával apróra vágott
petrezselyemmel, pici mustárral ízesítjük. Nyomkodjunk ki 2, vízben áztatott
teljes kiőrlésű zsemlét.
Késes darálóba tegyük
bele a gomba masszát és a kinyomkodott zsemléket és daráljuk össze darabosra.(ha
nem eléggé masszív a pástétom lehet hozzátenni útimagfűhéjat)
Lisztezett pástétomformába vagy őzgerincformába simítsuk
bele. Vízzel töltött tepsibe állítva sütőben 130 fokon kb. 30 percig gőzöljük.
Én gőzpárolóban készítettem el 100 fokon 40 percig.