Lencse dahl
Ezt az ételt csak a magam kedvéért szoktam elkészíteni mert
itthon a család nem szereti a lencsét.
Meg a szüleimen szoktam kísérletezni mert Ők mindent
megkóstolnak amit megfőzök.Azt szokták mondani,hogy ha az illata jó és
gusztusosan van tálalva akkor az ízével sem lehet gond.
A magyar legendárium is őriz egy szép és – ki tudja, talán
igaz – történetet a lencséről. A legenda szerint két szerzetes csúnyán
megjárta, amiért nem örült annak, hogy a szegények eledele került a
tányérjukba. Miután sérelmezték, hogy lencsét kell enniük, Mátyás király
bezáratta őket, és három napon át semmit sem kaptak enni. Amikor harmadik nap
egy-egy tányérnyi lencsét kínáltak nekik, nem finnyáskodtak, megették, majd
egymást közt megjegyezték: „Vere valet.”
(Valóban jó.) A kinti, latinul nem tudó őrök ezt úgy értették: Vérré
vált. Innen ered a mondás: Vérré vált, mint barátban a lencse.
A lencséből igen sokféle létezik. A legnépszerűbb a barna és
a vörös lencse, de emellett kapható még sárga lencse, masoor lencse, zöld puy-i
lencse, illetve fekete beluga lencse is.
Én a hagyományos barna lencséből készítettem és a ragut egy
vegán tésztába töltöttem bele.A recept szerint vörös lencséből készült.
1 gerezd
fokhagyma
1 ek olívaolaj
1 teáskanál só
(csapott)
0.5 csipet
őrölt fekete bors
2 teáskanál
curry por (púpozott)
2 kávéskanál
kurkuma (púpozott)
1 teáskanál
gyömbérpor
0.5 teáskanál
őrölt fűszerkömény
2 db babérlevél
250 g vörös
lencse
750 ml víz
1 ek kókuszkrém
A hagymát és
fokhagymát apróra vágjuk, majd az olívaolajon elkezdjük megpirítani.
Ha a hagyma már
üveges, akkor a babérlevél kivételével hozzáadjuk az összes fűszert, és kicsit
megpirítjuk, hogy az aromák felszabaduljanak.
A vörös lencsét
átmossuk, majd a babérlevéllel együtt hozzáadjuk a fűszeres alaphoz, felöntjük
vízzel, és lassú tűzön 20 perc alatt puhára főzzük.
Tálalás előtt
vegyük ki a babérlevelet, majd keverjük bele a kókuszkrémet. Tejföl vagy
főzőtejszín is jó, ha nem vegán verziót szeretnénk készíteni.