Nyers
citromtorta
Nálunk a
gyerekek szeretik a citrusféléket még a grapefruitot is pedig az a kesernyés
ízével eléggé megosztó még a felnőttek között is. Az avokádót először itthon
kétkedve fogadták, de utána megszerették. Vencel fiam volt az, aki sokáig
kitartott, hogy meg sem kóstolja. A bátyja beszélte rá nagy nehezen, na azóta Ő
pusztít belőle a legtöbbet
Az avokádó a
babérfélék családjába tartozik, trópusi fán termő gyümölcs. Színe zöldes
fekete, alakja körteformájú, héja fajtától függően sima vagy ráncolt. Íze
semleges.
Az avokádó
telítetlen zsírsavakból álló olajtartalma B-, C-, E- és A-vitaminban gazdag. Az
érett gyümölcs káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és
magnéziumot is tartalmaz
Az avokádó
magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában
érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése
esetén. Jótékony hatással van az arthritiszes (ízületi) fájdalmakra, továbbá
csökkenti a koleszterin szintet.
Novemberben
van a nagy fiam szülinapja Neki készítettem nagy szeretettel.
...
Az alsó
réteg hozzávalói:
1 csésze
áztatott datolya
1 csésze áztatott (kb. 24 órára) majd
szárított dió
1 evőkanál holland kakaópor
1 csipet tiszta só
Aprítógépben
összedolgozzuk, és belenyomkodjuk a csatos tortaformába.
Technikai
infó: jó ha külön-külön aprítod a diót és a datolyát, mert ha nem így teszel,
úgy jársz mint én, vagy 6 szor le kellett állni, és lekapargatni az aprító
oldalára tapadt masszát.
Tehát külön ledarálod a diót (vagy
összeaprítod a gépben), majd kiveszed és a datolyát is önmagában aprítod össze,
majd ha így okés, össze lehet ereszetni őket egy-két menetre, hozzáadva a sót
és a kakaóport.
2 érett,
közepes avokádó
2 érett banán
3 citrom leve
fél csésze agaveszirup vagy méz ízlés
szerint...
3 evőkanál kókuszolaj
3 evőkanál útifűmaghéj
Mehet bele
az aprítógépbe minden, az eredmény pedig egy kellemesen savanykás ízű krém
lesz, amit szuperül ellensúlyoz a torta tetejének és aljának az édessége.
Nyugodtan kóstolgasd közben és állítsd be
magadnak az ízt, hiszen a nyersételeknek nem változik az ízük, pont olyan lesz,
amikor elkészült, mint készítés közben!
Így bátran adj hozzá még ebből vagy abból, ha
Neked még nem elég savanyú, vagy nem elég édes... ha készen van, beleöntheted a
tortaformába.
Kicsit rázogasd meg, hogy szétterüljön. És
tökjó színe van!
A teteje
pedig egy csábítóan édes, selymes kesudiókrém...:
200 g natúr
kesudió
4 evőkanál kókuszolaj
2 evőkanál agaveszirup vagy méz ízlés
szerint...
fél csésze víz
Ez készülhet
botmixerrel is.
Nekem a turmixgép vált be leginkább, mert az
szépen feldolgozza a kesudiót.
Persze előre meg is darálhatod kávédarálóban,
ha nem elég erős a turmixgéped, ugyanis itt egy finom, selymes, homogén krémet
kell, hogy kapj.
Nem kell bele sok víz, épp csak annyi, hogy
vigye a gép a cuccot.
Ha kész - tortaformába bele és lehet díszíteni...