Töltött tök
Nagymamámmal, ahogy őszi napokon jártuk a piacot sok helyen lehetett
sült tököt kapni. Vidéken mindig adnak kóstolót belőle, pláne ha ismerik az
ember lányát. A nagyi azt mondta csak akkor veszi meg, ha gesztenyés az íze. Soha
nem értettem miért mondja, mert én egyszer megkóstoltam és az a tömény édes íz
valahogy nem tetszett. Ahogy telnek, múlnak az évek az embereknek is változik
az ízlésük és megkóstoltam a sütőtök krémlevest pirított tökmaggal. Hááát az
valami csodálatos íz orgia! Azon kezdtem
el gondolkozni, hogy megpróbálkozok a sütőben sült tökkel is. Annyira
megszerettem ezt az őszi zöldséget, hogy elkezdtem receptek után nézelődni. Az
egyik külföldi internetes csatornán láttam, meg amikor megtöltik a sütőtököt. Na,
kétség nem fér, hozzá nekem ezt ki kell próbálnom.
Így születtek meg ezek a fotósorozatok.
Recept
1 db sütőtök
1 db póréhagyma
15 dkg köles
1 db édesburgonya
3 db kápia paprika
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor zsálya
1 csokor kakukkfű
oliva olaj
só,bors,garam masala ízlés szerint
A kölest feltettem kétszeres mennyiségű sós, apróra vágott
vöröshagymás vízben főzni.
Addig a sütőtöknek a magját kiszedtem és a húsát kikapartam.
A póréhagymát megdinszteltem az apró kockákra vágott paprikát
hozzátettem. Sóztam, borsoztam és meghintettem garam masalával.
Hozzáadtam a
felvágott tök kikapart belsejét és az édesburgonyát valamint a
fűszernövényeket. Felöntöttem pici vízzel és fedő alatt puhára pároltam. Ahogy elkészült
a kölest hozzátettem és összepirítottam a zöldséges raguval.
Utána már csak a sütőtök betöltése következett. Végül az
egészet alufóliába csomagoltam és 1 órán keresztül a sütőben 180 fokon
párolódott.