Illatos borsos rudak
A grissini eredetileg egy olasz recept, amit először a 14.
században sütöttek. A sós kenyértésztából ceruza vastagságú darabokat sodortak,
majd kemencében kisütötték. Ma már nagyon sokféle grissini létezik, nem csupán
különböző lisztekből, de rengetek ízesítéssel is. Én most egy rozmaringos
borsos rudat készítettem el. Mártogatósokkal kitűnő vendégváró.
25 dkg liszt
1 kiskanál porélesztő vagy 20 g friss élesztő
1 nagy csipet cukor
1/2 teáskanál só
2 kiskanál frissen aprított rozmaring
1,3 dl meleg víz
bors
2 evőkanál oliva olaj
A friss élesztőt felfuttattam és utána összekevertem a
hozzávalókkal. Miután megkelt a tésztát belisztezett felületen átgyúrom, labdát
formázok belőle, majd 4 részre vágom. A negyedeket további 8 részre osztom és
15 cm hosszú rudakat formázok belőle. A rúd formázásánál ne legyen lisztes a felület,
mert úgy könnyebb dolgozni a tésztával. Sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 15
percig még kelesztem.180 fokon kb. 30 perc alatt aranybarnára sütöm.
Mártogatósok
Egy közepes méretű nyers céklát meghámozok, és reszelőn
lereszelek. Ugyanakkora méretű savanykás almát megpucolok, magházát kivágom és
azt is lereszelem. A céklát kinyomkodom, de nem teljesen, hogy a felesleges
leve kicsurogjon, és mégsem legyen a saláta nagyon száraz. Összekeverem a
zöldséget és a gyümölcsöt, teszek hozzá növényi majonézt (boltit) vagy kesu
majonézt mikor mi van itthon. A legfontosabbat ki ne hagyjam, lila hagymából
apró kockákat vágok bele, vagy bele reszelem ízlés szerint és sózom.
Avokádókrém
1 puha avokádó, aminek a belsejét kikanalazom és adok hozzá
citromlevet, fokhagymát, sót, borsot, növényi tejfölt és botmixerrel
egyneműsítem
Padlizsánkrém
Amikor a padlizsán szezon van akkor szoktunk venni egy csomót,
meg grillezzük és lefagyasztjuk télire. Ilyenkor csak előveszem, és fakéssel összeaprítom,
sózom, fehér borsozom és apróra vágott vöröshagymát teszek bele. Kesu
majonézzel vagy bolti növényi majonézzel összekeverem.
Hamis tepertőkrém
Száraz serpenyőben pirítok tökmagot, napraforgó magot,
szezámmagot, és amikor kihűlt kávédarálóban porrá őrölöm. Teszek hozzá mustárt,
apróra vágott vöröshagymát, sót, borsot.
Sárga céklakrém
A piacon megláttam és vennem kellett. Imádom a nem
hétköznapi zöldségeket.
Szerintem sokkal édesebb, mint a vörös rokona és a retek
csípőssége is enyhén érzik rajta.
Meghámoztam és nyersen lereszeltem,kesu majonézzel összekevertem,apróra
vágott póréhagymát tettem bele és picit sóztam.
Zakuszka