Gyökérkenyér
Szakácséknál mit kaphat az ember karácsonyra?
A Jézuska hozott nekem teljes kiőrlésű lisztet, teljes
kiőrlésű tönkölylisztet, amit házi malommal őröltek nekem, és házi készítésű
fűszerpaprika őrleményt. A pékárúnk elfogyott a boltok nem voltak nyitva, de
ez engem nem zavart hisz van itthon jó minőségű lisztem, amiből dagasztottam egy
finom kenyeret.
A gyerekeknek készítettem egy kis uzsonnát, de lehet főétel
után is könnyű desszert.
Sajnos a növényi sajt még nem házi, de az összes többi hozzávaló
igen. Birsalma lekvárt a férjem készítette a diót pedig a nagyszülők törték
nekünk.
Kenyér recept
4 dl víz
20 g só
20 g élesztő
Összekeverem a hozzávalókat (élesztőt nem kell felfuttatni)
fakanállal és akkor jó a tészta, ha galuska állagú. Szobahőmérsékleten lefedve
2 órán keresztül érlelem. Amikor megkelt bő lisztezett felületre teszem, ahol
szét terül, majd a két szélét behajtom, és még egyszer keresztben áthajtom.
Aztán félbevágom a tésztát és úgy megcsavarom, mintha vizes ruhát tekernék meg.
Légkeveréses sütőben 225 fokon 40-45 percig sütöm. Amikor beteszem a
kenyértésztát a sütőbe, az első negyed órában spricceltem a sütő aljára 5
percenként kb. (adagonként) fél dl. vizet, hogy gőz keletkezzen. Ettől még
szebb lesz a kenyér.