Diósült vegyes krumpli körettel
Karácsonykor a család a nővéreméknél gyűlik össze, hogy
együtt ünnepeljünk és fogyasszuk el a karácsonyi étkeket. Mindenki hoz valami
finomságot, hogy sokszínű legyen a vacsora. A főfogás az asztal éke. Mindig arra
törekszem, hogy ízletes és érdekes legyen a főétel. Első karácsonyom lesz így
húsmentesen és nagy családom többi tagjával is szívesen megkóstoltatom ezt a
finom sültet.
Zizi kalandjai vegetáriánus, vegán karácsonyi menüje között
találtam ezt a receptet.Picit változtattam rajta.
25 dkg dió, mandula, mogyoró, napraforgómag, szezámmag
vegyesen
1 nagy fej vöröshagyma felaprítva
10 centis póréhagyma felkarikázva
1/2 kápia paprika
1-2 gerezd fokhagyma
1 db konzerv hámozott paradicsom lecsepegtetve
15 dkg növényi sajt
Kakukkfű, zsálya, petrezselyemzöld
Mustár, só, bors
Útimagfűhély
Az olajos magvakat száraz serpenyőben pirítsuk meg. Amikor
kihűlt késes darálóba öntsük, bele a magokat adjuk hozzá a hagymákat,
fokhagymát, növényi sajtot, lecsöpögtetett paradicsomot, paprikát, mustárt,
fűszereket. Daráljuk durvára, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.1-2 kanál
útimagfűhéjat adtam hozzá, hogy összefogja. Kiolajozott tortaformába öntsük a
masszát, sütőben 180 fokon 40-45 percig süssük.
Köret
30 dkg édeskrumpli
30 dkg csicsóka
30 dkg burgonya
1 közepes vöröshagyma
10-15 cm-es póréhagyma
Só,bors,
1 doboz zabtejszín
A krumplikat nagyon vékonyra felkarikázom a hagymákkal
együtt nyersen.
Kiolajozok egy hőálló tálat és elkezdem rétegezni a
krumplikat. Egy sor édeskrumpli, vöröshagyma, csicsóka, póréhagyma, burgonya, vöröshagyma
megsózom, borsozom. Utána megint ugyanígy jön a rétegezés, amíg el nem fogynak
a hozzávalók. Nyakon öntöm a zabtejszínnel és alufóliával lefedem a tálat. Hideg
sütőbe teszem és 180 fokon 1-1 ½ óráig
sütöm. Ha nem puha még a burgonya akkor visszabugyolálom és puhulásig sütöm.