Csicsókaleves
A szüleim, amikor az ötvenes években gyerekek voltak sajnos
volt olyan, hogy télen nem került az asztalra bőséges étel. Viszont a csicsóka
megtermett mindenhol és ősszel a nem mindig jó krumpliterméssel együtt betakarították.
Tőle van az egyszerű ámde annál finomabb leves recept, igaz kicsit
megváltoztattam, tettem még bele zöld fűszereket.
A kisfiam megszületett, amikor Édesanyám mondta, hogy a papa
kapott egy vödör tótrépát. A kérdés az volt, hogy elültesse, vagy inkább adja
oda az állatoknak. Gondolkozás nélkül mondtam, hogy persze ültesse, hisz amire
hozzátáplálhatok addigra már tél lesz és a csicsóka tökéletes kezdés egy pici
baba számára. Ami ugye fontos, hogy nem tartalmaz semmi allergént.
Pár napja jött fel hozzánk Édesanyám és hozott egy nagy
zacskó csicsókát. Az jutott eszembe mi lenne ha ez a krémleves lenne
karácsonykor az asztalunkon. Megfőztem, fotóztam hátha Ti is kedvet kaptok a kipróbálásához.
A csicsóka reneszánszát éli, mert gazdag béta-karotinban és
C vitaminban. Héja fehér vagy sárga a rózsaburgonyáéhoz hasonló. Nálunk a fehér
gumójú van legjobban elterjedve. Hétköznapi, igénytelen növény, gumója olyan,
mint a krumpli. Édeskés, kicsit a dió ízére emlékeztető zöldség. Frissen
salátába reszelve íze összetéveszthető akár a friss retekkel, karalábéval is. Facsart
levéből finom turmix is készülhet naranccsal, citrommal, almával. Az elhízás
kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében
bizonyított már, de rák-megelőző élelmiszerként is számon tartják. A benne lévő
inulin nevű anyag bizonyítottan csökkenti a vér inzulin koncentrációját, ezért
cukorbetegek diétájában fontos szerepe van.
Hozzávalók
30 dkg burgonya
1 db vöröshagyma
1 db póréhagyma
oliva olaj
1 l zöldségleves alaplé (tökéletes a víz is)
kakukkfű
fehérbors,só
szerecsendió
2 dl zabtejszín
A kétféle hagymát olajon megdinsztelem, majd a folyó víz
alatt alaposan megmosott csicsókát és a burgonyát felkockázva (karikázva kinek
mi tetszik) hozzáteszem. Sózom, borsozom, kakukkfüvezem és hozzáöntöm a
zöldséglevest vagy vizet. Addig főzzük, amíg a krumplik puhulni kezdenek én
ilyenkor szoktam az egész szerecsendióból belereszelni. Bot mixerrel krémes
állagúra turmixolom. Nem szoktam sűríteni lisztel hisz a krumpli tökéletesen
besűríti. Zabtejszínnel felöntöm és még egyet forralok rajta.