Gombapörkölt kakukkfüves galuskával
Mostanában mindig van a hűtőnkben gomba. Eddig a férjem és
én ettük mindenféle változatban, de unszolásomra a gyerekek is megkóstolták.
Nagy fiam azt mondta köszöni, nem kér többet viszont másodszülött gyermekemnek
annyira ízlett, hogy nyersen és leginkább pirítva enné minden nap. A
gombapörinél is fenntartásai voltak, de másodjára is kért belőle.
A gombák különleges élőlények, se nem állatok, se nem
növények. Táplálkozási szempontból például a zöldségek között tartjuk nyilván
őket, pedig nincs bennük klorofill, sejtfalukban pedig kitin található, mely
poliszacharid ugyanakkor a rovarok kültakarójának jellemző alkotórésze.
A modern analitika
tette lehetővé, hogy utánajárjunk, miért is olyan egészséges bizonyos gombák
fogyasztása. Számtalan hasznos tápanyagot tartalmaznak, miközben fogyasztásuk
csekély kalória-bevitellel jár. A gombák fehérjéi szinte valamennyi fajta
esetében tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, ebben tehát
hasonlítanak az állati fehérjékre.
Az ehető gombák 90
százalék vizet, 2-6 százalék szénhidrátot (nem keményítőt) és csak nagyon kevés
zsírt tartalmaznak. Fehérjében azonban korántsem annyira gazdagok, mint
gondolnánk. A szárazanyag-tartalomnak 40 százaléka protein ugyan, de a nagy
víztartalom miatt ez az össztömegnek csak töredéke. A kész gombaételekben a
fehérjetartalom 1,5-4,5 százalék.
A gombát ballaszt-,
íz- és aromaanyagai teszik különösen kedveltté, és nem lényegtelen szempont,
hogy 100 gramm gombába mindössze 20-40 kalória "szorult". Cukorbetegek
is bátran fogyaszthatják, mivel glükóz- és mannittartalma csekély. Található a
gombában továbbá B- és D-vitamin, ill. annak egyik előanyaga, az ergoszterin.
2 db vöröshagyma
0,5 dl oliva olaj
1 db paprika
1 db paradicsom
só,bors1 kk. fűszerpaprika (én tettem bele füstölt fűszerpaprikát is
Galuska:
500 g bio liszt (tetszőleges arányban, lsd. fentiek alapján)
6 ek. napraforgó olaj
4 teáskanál búzadara
csipet só
100 ml növényi tej
víz
Az olajon a hagymát megdinsztelem, apróra vágott paprikát és
paradicsomot teszek hozzá.
A felszeletelt gombát hozzádobom és lepirítom. Ráhintem a
kétféle fűszerpaprikát és kevés vízzel felöntöm. Vigyázni kell a
vízmennyiséggel, mert a gomba besózva levet ereszt. Tetszés szerint ízesítem.
Amikor elkészült tönkölylisztes habarást teszek rá és növényi tejföllel
tálalom.