Indiai sólet gerslivel
Gyerekkoromban csak néztem a szüleimet, hogy tudják megenni
azt a sok erős paprikát, almapaprikát, cseresznyepaprikát. Soha nem szerettem a
fűszeres és csípős ételeket.
A második terhességem után ez 180 fokos fordulatot vett.
Magam is meglepődtem, hogy kívánom azokat az ennivalókat, amikre előtte rá sem
tudtam nézni. A csicseriborsó pedig egy nagy kedvencem. Így a kettő teljesen
összepasszol.
A hüvelyesek közül a babfélék fogyasztása igencsak elterjedt
hazánkban, ám a szintén ehhez a családhoz tartozó csicseriborsóról ugyanez már
nem mondható el.Az arab világban szinte mindennapos ételnek minősül. Rendkívül
sokoldalúan és finom fűszerezéssel készítik el.Az íze kissé a dióra
hasonlít.Tálalják köretként,levest,ragut,salátát készítenek belőle.
Élelmi rostokban gazdag,támogatja az emésztésünket.Lassú
felszívódása miatt mérsékli a vércukorszint hirtelen megemelkedését és
ingadozását.
A hűvösebb idő beálltával jobban kívánjuk a
nehezebb,melegítő ételeket és valamilyen pékárút mellé.A sólet nagyon
összeillik a purival. Ennek a kinyújtásában segédkezett Vencel fiam.
20 dkg
száraz csicseriborsó
5 dkg gersli
3 közepes
fej vöröshagyma
3 gerezd
fokhagyma
4 közepes db
paradicsom
1.5 cm
gyömbér (friss, ízlés szerint)
1 dl
kókusztej
2 tk fahéj
(őrölt)
3 teáskanál
curry por (enyhe)
1 teáskanál
szegfűszeg (őrölt)
2 teáskanál
koriander (őrölt)
0.5
teáskanál cayenne bors (őrölt)
0.5
teáskanál római kömény
2 teáskanál
xilit
1 teáskanál
chilipaszta (vagy chilipehely)
3 ek
olívaolaj
só ízlés
szerint
bors ízlés
szerint (őrölt)
Előkészítés:
előző nap áztassuk be a csicseriborsót kétszeres mennyiségű vízbe (lehet
előfőzött, konzerv csicseriborsóval is dolgozni).
A
paradicsomot pucoljuk meg: mossuk meg, az alsó felén ejtsünk a héjon X
bemetszést (elegendő csak a héjat átvágni), majd dobjuk forrásban lévő vízbe,
hagyjuk benne néhány másodpercig, majd szűrjük le, várjuk meg, amíg kissé lehűl
és a bemetszésnél felpöndörödött rész segítségével húzzuk le a héját (lehet
konzerv egész paradicsomot használni, ügyeljünk arra, hogy csak paradicsomot
tartalmazzon, só és cukor ne legyen benne).
Tisztítsuk
meg a hagymákat, a vöröshagymát kockázzuk apróra, és készítsük elő az összes
szükséges fűszert.
Szűrjük le a
csicseriborsót, és kockázzuk fel a pucolt paradicsomot, tisztítsuk meg egy
kanállal a gyömbért, és kockázzuk apróra.
Az
olívaolajon pároljuk aranybarnára a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a
felkockázott paradicsomot, reszeljük hozzá a fokhagymát és forgassuk össze.
Adjuk a
paradicsomos hagymához a csicseriborsót és a gerslit, majd fűszerezzük
(gyömbér, fahéj, curry, szegfűszeg, koriander, cayenne bors, római kömény,
chili, cukor, só, tört bors), és öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven (1-2
ujjnyira) ellepje, majd keverjük össze alaposan.
Időnként
megkeverve fedő alatt főzzük, amíg a csicseriborsó megfő (kb. 40-50 perc, de
ekkor is kellemesen roppanó, fogkemény).
Ha megfőtt a
csicseriborsó és besűrűsödött az étel, adjuk hozzá a kókusztejet és egyszer
forraljuk össze