Krémleves
Ősszel jöhetnek a tápláló és melegítő krémlevesek.
Az édesburgonya vagy batáta nem rokona a burgonyának, csak a
gumói alakja hasonlít rá.
A fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a C, B2,
B6 valamint E-vitamin tartalma, gazdag ásványi anyagokban, mint kálium, réz és
a mangán. Alacsony a zsír és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek
is fogyaszthatják.
Egy átlagos adag vörös lencse ételben szinte az egész napi
szükséges folsav mennyiséget megkapjuk.
Tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat, javítja az emésztést.
Tápláló és melegítő hatással van a szervezetünkre.
Leves recept
750 g édesburgonya
2 db lilahagyma
125 g vörös lencse
400 ml zsírszegény konzerv kókusztej
köménymag, koriander zöld, só, bors
zöldség alaplé
olivaolaj
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.A krumplit és a lilahagymát
felkockázva tedd bele a tepsibe egyenletes rétegben és locsold meg
olivaolajjal. Hintsd meg a köménymaggal és a korianderrel, egy csipet sóval,
borssal.
Dobd be a sütőbe 35-40 percre, hogy átsüljön.
Addig a vörös lencsét mosd át,tedd bele egy főző edénybe
öntsd rá a zöldség alaplevet és a kókusztejet,sózd,borsozd, ha szereted,
tehetsz bele ételízesítőt is.20 percig főzd, amíg a lencse teljesen szét nem
esik.
Amikor a zöldség kész, szedd ki a sütőből és kanalazd a
lábasba a lencséhez. Botmixerrel pürésítsd a levest, hogy krémes állagú legyen.
Szükség esetén fűszerezd, és a végén facsarj bele
citromlevet.