Padlizsános
zabfasírtos burger növényi sajttal
Megláttam ezt a fasírtot és úgy
gondoltam,hogy ki kell próbálnom.Nyári melegben gyorsan elkészíthető és laktató
ebéd.
A zöldségeket meg grilleztem és a magos
zsemlébe rétegeztem a hozzávalókat.
Zabfasírt
Hozzávalók:
zabpehely 350 g
darált napraforgó mag
50 g
darált lenmag 50 g
vöröshagyma 2 fej
teljes őrlésű kenyér 1 szelet
sűrített paradicsom
mustár vagy őrölt mustármag
bors
őrölt kömény
majoránna vagy koriander zöld
zeller (el is hagyható)
olaj a kisütéshez
zsemle morzsa ízlés szerint
Elkészítés:
A serpenyőben a megtisztított, felaprított vöröshagymát,
kevés olajon, lassú tűzön elkezdjük pirítani, majd 10-15 perc múlva hozzá adjuk
az összezúzott fokhagymát. A megtisztított lereszelt zeller gumót, és a mustárt
(kb 2 evőkanálnyit, de ezt ízlésünk szerint adagolhatjuk). Néhány percet
kevergessük, majd tegyük a felfőzött zabunkhoz. Adjuk hozzá, a darált
napraforgót és lenmagot, sózzuk, borsozzuk. Hozzá adjuk a majoránnát, és a
sűrített paradicsomot is.
Ha már annyira kihűlt, hogy bele tudunk nyúlni, akkor tiszta
kézzel, jól összedolgozzuk. Formázható, de nem túl kemény állagúnak kell
lennie. Ha szeretnénk, adhatunk hozzá teljes kiőrlésű kenyeret. Ezzel állagot
is javíthatunk. Ha nem elég kemény a massza, akkor szárazon belemorzsoljuk és
várjunk egy kicsit, hogy megszívja magát. Ha pedig túl kemény az állag, akkor
áztassuk le kevés vízben és kissé kinyomkodva adjuk a masszához. Ha nem jól
formázható, zsemlemorzsával is javíthatunk az állagán (amiből lehetőleg jó
minőségűt keressünk).
Kóstoljunk és, ha még nem ízlik, akkor sózzuk, ízesítsük a
fűszerekkel.
Ha már finom és formázható, akkor enyhén nedves kézzel
formázzunk belőle gombócokat, amit azután én kissé le szoktam lapítani. Majd
sütés előtt, kicsit beforgatjuk zsemlemorzsába. Ha nem kedveljük a morzsát,
darált napraforgómaggal is helyettesíthetjük.
Majd serpenyőben hevített olajban készre sütjük. Gyorsan
megsül, hiszen már nem nyers.
http://kerekerdokonyhaja.hu/receptek/zabfasirt/