Mákos pogácsa
Magyarországon régen nagy hagyománya volt a mák
fogyasztásának. Európai szinten mi és Lengyelország voltunk azok, akik a
legtöbbet ettünk ebből az igen egészséges olajos magból. A mai statisztikák
sajnos igencsak más képet mutatnak, pedig a mák és a belőle sajtolt olaj magas
magnézium és kalciumtartalma miatt a csontritkulás megelőzésének ellenszere
lehet. A benne lévő foszfor ráadásul gondoskodik arról, hogy a kalcium be is
épüljön a szervezetünkbe.
1/2 liter liszt
1/2 liter darált mák
1/2 liter cukor
5 dkg élesztő
1 dl rizstej
20 dkg növényi margarin
1 citrom reszelt héja
A langyos rizstejbe teszünk egy teáskanál cukrot és
beletesszük, az élesztőt majd felfuttatjuk. Egy tálba beletesszük a kimért
lisztet, mákot, a cukrot belereszeljük a citromhéjat és hozzáadjuk a
szobahőmérsékletű növényi margarint. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és jó
alaposan összegyúrjuk a tésztát. Amennyiben túl kemény a massza állaga, akkor
pici rizstejjel lágyíthatjuk. Megkelesztjük. Miután a tészta megkelt lisztezett
nyújtódeszkán 2 centi vastagra nyújtjuk. Különböző formákra szaggatjuk ki.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és előmelegített 160 fokos sütőben kb. fél
órát sütjük.