Vegán vörös káposzta fasírt csőben sült krumplival
Édesanyáméknál otthon, vidéken csak kimegyek a kertbe és
szétnézek, hogy mi legyen a mai ebéd. A szüleim mindenféle zöldséget megesznek
sokkal nyitottabbak a vegán életmódra, mint gondoltam. A férjemmel ellentétben,
aki meg sem kóstolja, amit főzök csak a hagyományos íz világú ételeket. Tehát
adott a kert adott a zöldség és a választásom a lila káposztára esik és a
frissen felszedett krumplira.
Amennyire vissza tudok emlékezni mindig szerettem a
káposztát, mindegy milyen formában volt elkészítve. Nagymamám és Édesanyám is
szokott házilag savanyítani, pohárszámra iszom a levét, mert nagyon szeretem.
A különböző csírákhoz hasonlóan, a lila káposzta csíra a
szervezet számára valóságos vitaminbombaként szolgál. Nyersen fogyasztva, igazi
gyógyszer az emésztés számára. Azok, akik gyomorproblémákkal küzdenek,
fogyasszanak minél több vörös káposztát, mivel segíti a bélműködést, és
tisztítja a beleket. A fogyókúrázóknak is ajánlott, fogyasztása hamar
teltségérzetet okoz, és nagyon nagy a tápértéke. A vörös káposzta csírája nagyon jó méregtelenítő, gyógyítja a
gyomorfekélyt, tisztítja a vért, javítja a látást, javítja a vérkeringést,
serkenti a májműködést, csökkenti a koleszterin-szintet. Továbbá
gyulladáscsökkentő és megakadályozza egy daganat növekedését. [adsense] A friss
zöldség ugyanakkor az izmok egészségéért és a szervezet regenerálódási
folyamatáért is felelős. Összetevőinek
köszönhetően, serkenti a központi idegrendszer sejtjeinek működését, a
fitohormonokat, amelyek felgyorsítják a folyamatot úgy, hogy naponta, ebédkor
és vacsoránál egy tányér (125 gramm) nyers káposztasalátát eszel. Ezáltal
nemcsak a fenti jótékony hatásoknak örülhetsz, hanem segít a depressziós
hangulat, a letörtség eloszlatásában is.
Recept
8 dkg teljeskiörlésű tönkölybúza liszt
2 gerezd fokhagyma
őrölt fűszerkömény
borsikafű
só,bors ízlés szerint
zsemlemorzsa (teljes kiörlésű pékárúból)
A lilakáposztát késes darálón apróra összedaráltam és
lesóztam. Amikor kb. 30 percet állt a sóban kinyomkodtam és összekevertem a
fokhagymával, lisztel, fűszerekkel. (akkor jó a massza, ha a tenyerünkben
összeszorítunk egy adagot és összeáll)
Zsemlemorzsában meghempergettem (a recept szerint olajban
kell kisütni) és a sütőlemezre tettem egy szilikonos sütőpapírt megspricceltem
olajjal és rátettem a káposzta fasírtot. Mellé meg a fűszeres hasáb burgonyát.
Légkeveréses sütőben 210 fokon sütöttem.