Saláták
A saláták szinte minden ételhez beilleszthetőek, és kiválthatod velük akár az ebédet vagy a vacsorát is. Máris sokat tettél az egészségedért. Mivel rendkívül változatosan elkészíthetőek, nem lehet unalomra panaszkodni. A nyers zöldségek telítenek és vitaminnal látják el szervezetünket, alacsony kalóriatartalmuknak köszönhetően vigyáznak alakunkra is. Keverd, ízesítsd, ecetezd, vagy dobj rá néhány olívabogyót.
Előző este beáztatom a babokat. Másnap megfőzöm sós,
babérleveles, vöröshagymás vízben.
Lilahagymát aprítok össze, sózom, borsozom és rizsecetet
öntök rá. Ha megpuhultak a babok akkor leszűröm és összekeverem az ecetes
hagymával.
Zellersaláta
A zellert vékonyra felvágtam és gőzpárolóban 10 percig
pároltam. Növényi majonézzel és tejföllel, vágott póréhagymával és sóval
összekevertem.
Nyers saláta
A zöldségeket megmosom, lecsöpögtetem. A szívsalátát apróra
tépkedem a piros és sárga paprikát, uborkát, lilahagymát kockára vágom, a
paradicsomot cikkekre vágom. Összeforgatom, meghintem fekete szezámmaggal és
retek csírát teszek a tetejére.
Hamis tojáskrém
Reggel beáztatok egy jó marék kesudiót és 1-2 óráig hagyom
ázni a szűrt vízben. Addig sós vízben héjában megfőzök egy közepes méretű
burgonyát.
A kesudiót szárazra törölöm, és kávédarálón krémesre
darálom. Késes aprítóba teszem a krémet, a meghámozott krumplit, kiskanál mustárt,
pici vöröshagymát és fekete sóval megsózom. Összeaprítom, és ha kell, még
ízesítem.
Ez lehet önálló krém, mártogatós vagy nyers saláta feltét
is.