Burgonya krémleves
Jócskán benne vagyunk már a decemberben és szerintem minden
háziasszony azon gondolkozik, mi legyen a menü szenteste az asztalon. Ne
kelljen segítséggel vagy anélkül egész nap a konyhában lenni. Legyen gyors, egyszerű,
ízletes, de mutatós. Mielőtt elkapna a karácsonyi őrület és kényszert érzel, hogy
erődön felül teljesíts, kicsit lassíts és gondolkozz el. Én ezelőtt két évvel
nagyon sokat sütöttem, főztem, fát díszítettem és a végére meg kidőltem. Saját
tapasztalat, hogy a pihenésről és a családról szóljon ne a görcsölésről és a
házimunkákról.
Ez egy egyszerű és isteni finom leves. Selymes, tartalmas és
melegít, mégsem nehéz étel csak előkészíti a gyomrot a főfogásra. Ezeket a
vastagabb, sűrű krém leveseket kifejezetten kívánja az ember, ha odakint téliesre
fordul az idő. Véleményem szerint megállja a helyét az ünnepi asztalon is.
1 kisebb vöröshagyma
20 dkg póréhagyma
2 db babérlevél
olivaolaj
ecet vagy citromlé
só,bors,pirospaprika,kurkuma
A vöröshagymát, póréhagymát olajon üvegesre párolom. Ezután
a meghámozott, karikára vágott burgonyát ráhelyezem, és annyi vízzel felöntöm, hogy
éppen csak ellepje, majd sózom, borsozom, babérlevelet teszek hozzá és
felteszem főzni.
Miután puhára főtt, a babérlevelet kiszedem belőle pici fűszerpaprikát
és kurkumát (csak a színe végett) szórok a tetejére, növényi tejfölt, ízlés
szerint lehet hozzá tenni ecetet, citromlevet,. Pár percig hagyjuk főni és
utána krémesre turmixoljuk.