Mangós tápióka puding.
Reggelire készítettem
a gyerekeknek. Egészséges és fél óra alatt elkészül.(de jó tízóraira vagy
uzsinak is) Szerintem kiemelkedő fontossággal bír a nap első étkezése.
Valójában a reggeli időszakban is gondosan meg kell válogatni milyen
tápanyagforrásokból biztosítjuk a szervezetünknek az energiát.
A nagyfiam keményen sportol, még szombaton is van edzésük.
Szeretem, ha nem üres gyomorral indul el, de ugye az sem jó, ha levan terhelve.
A mangó nem csupán
kellemes ízű vitamin- és ásványi anyag forrás, hanem enzime gyomorvédő hatású.
Vitaminok közül megtalálható benne az A-provitamin, B1, B2 és az E vitamin.
Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, hiszen foszfort és kalciumot ugyan úgy
tartalmaz, mint nátriumot, magnéziumot vagy vasat. Béta karotin tartalma miatt
pedig kiváló káliumforrás. Rosttartalma segíti az emésztést, és a kutatások
szerint jótékony hatással van a szívre, valamint csökkenti a vér koleszterin szintjét.
A tápiókat maniókából (kasszáva, mandióka, yuka, Manihot
esculeta), egy trópusi növény gumós gyökeréből állítják elő, amely a
kutyatejfélék családjához tartozik. A gyöngyök lényegében granulátumok: a
maniókagyökérből nyert keményítőlisztből készül, amelyet szárítás előtt szitán
átpréselnek, így alakítva a lisztet gömbökké. Tápiókat bioboltokban, valamint
ázsiai alapanyagokat forgalmazó üzletekben találnak párszáz forintért, de liszt
formájában is elérhető. A gyöngyök kisebb és nagyobb verzióban kaphatók.
Puding recept:
120 g tápiókagyöngy ( kicsi szemű)
6 dl kókusztej
4 dl víz
2 evőkanál cukor
fél vaníliarúd
2 ek. citromlé (ízlés szerint lehet több is)
A gyöngyöt egy pohárba kimértem és kétszeres mennyiségű
hideg vízzel felöntöttem egy edényben.10 percig hagytam állni amíg a szemek
megduzzadtak.
Addig a vizes kókusztejet feltettem forrni és belekapartam a
vanília belsejét,plusz még beledobtam a rudat is,hogy kellemesen vanília ízű
legyen.10-15 perc leteltével leszűrtem a tápiókagyöngyöt és a forrásban lévő
"tejhez" adtam. Alacsony hőfokon,gyöngyözve állandó kevergetés mellet
20 percig főztem.(a végén a vanília rudat kiszedtem) A legvégén kell hozzátenni
a cukrot és a citromlevet.