2015. december 18., péntek

Bejgli

Bejgli

 Van olyan finomság, ami nélkül, ha akarjuk, ha nem biztosan nem köszönt be a karácsony, az a bejgli. Minden évben elhatározzuk, hogy idén lecseréljük, mert sok új süti receptet látunk, amit kiszeretnénk próbálni, de azután mégis marad, mert a család ragaszkodik a megszokott ízekhez is. Már csak ezért is érdemes néhány különleges változatot kipróbálni. Nálunk most igazán nem megszokott a tésztája, mert tojás és tejtermék mentes. A töltelék meg mákos, diós grillázsos, mazsolás marcipános, de a nagy kedvenc gyerekek és felnőttek körében a szilvalekváros.
Milyen tésztából legyen a bejgli? Egyes vidékeken a bejgli karácsonyi kalács névre hallgat, és kelt tésztából sütik, másutt az élesztős omlós tésztát részesítik előnyben. Van ahol meg vegán bejglit készítenek.
Szerintem nagyon finomra sikerült a tésztája, mert még a férjem is evett belőle és ez egy igazán nagy elismerés Tőle.

Tészta:
500 g finomliszt
20 g élesztő
250 g növényi margarin
50 g porcukor
1,5 dl Joya Crémesse (növényi tejföl, én ezt a fajtát használtam)
1 csipet só
A tésztát lehetőleg előző nap készítsük el, mert egy éjszakát a hűtőben fog tölteni.
Elmorzsoljuk a lisztben a növényi margarint, tetejét megszórjuk a porcukorral és a sóval, hozzáadjuk a meglangyosított növényi tejfölben apróra eltördelt élesztőt és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és másnapig a hűtőben pihentetjük.


A betöltött bejgliket sütés előtt juhar sziruppal lekenem, hogy ettől legyen szép rózsaszín karamellizált a teteje.

Máktöltelék
200 g darált mák
200 g porcukor
Vanillincukor ízlés szerint
1 dl vízben elkeverjük a cukrokat és felforraljuk, beleszórjuk a darált mákot. Elkeverjük, lehúzzuk a tűzről és hagyjuk langyosra hűlni.

Mazsolás marcipános töltelék
50 g puha mazsola
50 g marcipánmassza
50 g hámozott mandula
50 g sűrű barack vagy szilvalekvár
A mazsolát beáztatjuk, hogy megpuhuljon. A marcipánokat apró kockákra vágjuk, a mandulát finomra aprózzuk, és a lecsöpögtetett mazsolával együtt a lekvárba keverjük.

Diós grillázsos töltelék
90 ml rizstej
150 g cukor
175 g darált dió
75 g mazsola         
Kristálycukorból karamellt készítünk, majd hozzátesszük a forralt „tejet” és csomómentesre keverjük.
Utána belekeverjük a mazsolát, darált diót, és ha kihűl, a tésztába töltjük.