2015. december 9., szerda

Vegaburger

Padlizsános zabfasírtos burger növényi sajttal

Megláttam ezt a fasírtot és úgy gondoltam,hogy ki kell próbálnom.Nyári melegben gyorsan elkészíthető és laktató ebéd.
A zöldségeket meg grilleztem és a magos zsemlébe rétegeztem a hozzávalókat.
Zabfasírt
Hozzávalók:
zabpehely 350 g
 darált napraforgó mag 50 g
darált lenmag 50 g
vöröshagyma 2 fej
teljes őrlésű kenyér 1 szelet
sűrített paradicsom
mustár vagy őrölt mustármag
bors
őrölt kömény
majoránna vagy koriander zöld
zeller (el is hagyható)
olaj a kisütéshez
zsemle morzsa ízlés szerint
Elkészítés:
 A lábasban tűzre tesszük a zabpelyhet, kissé megpirítjuk. Ha a színe és az illata is kezd hasonlítani a dióéra,  akkor felöntjük vízzel. Apránként adagoljuk, ne legyen folyós, csak puhuljon meg a zabpehely. Ha ezzel meg vagyunk, húzzuk félre, hogy hűljön kicsit.
A serpenyőben a megtisztított, felaprított vöröshagymát, kevés olajon, lassú tűzön elkezdjük pirítani, majd 10-15 perc múlva hozzá adjuk az összezúzott fokhagymát. A megtisztított lereszelt zeller gumót, és a mustárt (kb 2 evőkanálnyit, de ezt ízlésünk szerint adagolhatjuk). Néhány percet kevergessük, majd tegyük a felfőzött zabunkhoz. Adjuk hozzá, a darált napraforgót és lenmagot, sózzuk, borsozzuk. Hozzá adjuk a majoránnát, és a sűrített paradicsomot is.
Ha már annyira kihűlt, hogy bele tudunk nyúlni, akkor tiszta kézzel, jól összedolgozzuk. Formázható, de nem túl kemény állagúnak kell lennie. Ha szeretnénk, adhatunk hozzá teljes kiőrlésű kenyeret. Ezzel állagot is javíthatunk. Ha nem elég kemény a massza, akkor szárazon belemorzsoljuk és várjunk egy kicsit, hogy megszívja magát. Ha pedig túl kemény az állag, akkor áztassuk le kevés vízben és kissé kinyomkodva adjuk a masszához. Ha nem jól formázható, zsemlemorzsával is javíthatunk az állagán (amiből lehetőleg jó minőségűt keressünk).
Kóstoljunk és, ha még nem ízlik, akkor sózzuk, ízesítsük a fűszerekkel.
Ha már finom és formázható, akkor enyhén nedves kézzel formázzunk belőle gombócokat, amit azután én kissé le szoktam lapítani. Majd sütés előtt, kicsit beforgatjuk zsemlemorzsába. Ha nem kedveljük a morzsát, darált napraforgómaggal is helyettesíthetjük.
Majd serpenyőben hevített olajban készre sütjük. Gyorsan megsül, hiszen már nem nyers.

 http://kerekerdokonyhaja.hu/receptek/zabfasirt/