2015. december 14., hétfő

Vöröskáposztás rakott burgonya

Vöröskáposztás rakott burgonya

Szerintem mindenki tudja, ha gyerekek vannak a családban, akkor mindig akad valami tennivaló. Ilyenkor valami biztosan a háttérbe szorul, vagy egy adag mosás, amit átteszünk holnapra, vagy a vasalás, esetleg rövidebb időt töltünk a konyhában. Főzni viszont kell, de nem mindegy, hogy az egész napunkat a tűzhely mellett töltjük, vagy ízletes ebédet ütünk össze fél óra alatt.
Mi leginkább a rakottas dolgokat szeretjük a legjobban. A tárház kifogyhatatlan finomabbnál, finomabb zöldségalapanyagokból összeállítható rizzsel, kölessel, árpával dúsítható. Van valami a rakott ételekben, amitől képtelenség lemondani róluk. Lehet, hogy a fűszerezés teszi vagy a különböző hozzávalók harmonizálása? Nem tudom…azt viszont igen,hogy nálunk nem sokáig kell tárolni, mert gyorsan elfogy. Előző nap is el lehet készíteni és másnap csak betenni a sütőbe.



Vágjuk ki 1 fej lilakáposzta torzsáját metéljük csíkokra, sózzuk be és hagyjuk állni fél-háromnegyed órát.
800 g burgonyát mossunk meg és héjastól tegyük fel sós vízben főzni. Lehetőleg egyformákat válogassunk, mert akkor egyszerre készülnek el. Serpenyőben hevítsünk fel oliva olajat és tegyük rá a kinyomkodott káposztát. Adjunk hozzá 1 db babérlevelet,2 db borókabogyót,köménymagot, kakukkfüvet ha esetleg van otthon borsikafű nyugodtan tehetünk hozzá azt is.Lefedjük és puhára pároljuk,közben ízesítjük sóval,borssal .Amikor megpárolódott én löttyintek hozzá kevéske rizsecetet vagy citromlevet facsarok bele.
A másik serpenyőben póréhagymát dinsztelünk és a gabonakolbásszal összepirítjuk.
A krumplit megpucoljuk, karikára vágjuk, egy tűzálló tál alját rakjuk ki a burgonya 1/3-ával és halmozzunk rá a káposztából majd a pirított hagymás gabonakolbászból. Rétegezzük, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejét még meglocsoltam egy kis zabtejszínnel, hogy ne legyen száraz a rakottas. Lehet növényi sajtot is tenni a tetejére, én nem tettem így is finom lett.

180 fokon sütöttem 35-40 percig.