Vöröskáposztás rakott burgonya
Szerintem mindenki tudja, ha gyerekek vannak a családban,
akkor mindig akad valami tennivaló. Ilyenkor valami biztosan a háttérbe szorul,
vagy egy adag mosás, amit átteszünk holnapra, vagy a vasalás, esetleg rövidebb
időt töltünk a konyhában. Főzni viszont kell, de nem mindegy, hogy az egész
napunkat a tűzhely mellett töltjük, vagy ízletes ebédet ütünk össze fél óra
alatt.
Mi leginkább a rakottas dolgokat szeretjük a legjobban. A
tárház kifogyhatatlan finomabbnál, finomabb zöldségalapanyagokból
összeállítható rizzsel, kölessel, árpával dúsítható. Van valami a rakott
ételekben, amitől képtelenség lemondani róluk. Lehet, hogy a fűszerezés teszi
vagy a különböző hozzávalók harmonizálása? Nem tudom…azt viszont igen,hogy
nálunk nem sokáig kell tárolni, mert gyorsan elfogy. Előző nap is el lehet
készíteni és másnap csak betenni a sütőbe.
Vágjuk ki 1 fej lilakáposzta torzsáját metéljük csíkokra, sózzuk
be és hagyjuk állni fél-háromnegyed órát.
A másik serpenyőben póréhagymát dinsztelünk és a
gabonakolbásszal összepirítjuk.
A krumplit megpucoljuk, karikára vágjuk, egy tűzálló tál
alját rakjuk ki a burgonya 1/3-ával és halmozzunk rá a káposztából majd a
pirított hagymás gabonakolbászból. Rétegezzük, amíg el nem fogynak a
hozzávalók. A tetejét még meglocsoltam egy kis zabtejszínnel, hogy ne legyen
száraz a rakottas. Lehet növényi sajtot is tenni a tetejére, én nem tettem így
is finom lett.
180 fokon sütöttem 35-40 percig.