2015. december 11., péntek

Indiai sólet gerslivel

Indiai sólet gerslivel

Gyerekkoromban csak néztem a szüleimet, hogy tudják megenni azt a sok erős paprikát, almapaprikát, cseresznyepaprikát. Soha nem szerettem a fűszeres és csípős ételeket.
A második terhességem után ez 180 fokos fordulatot vett. Magam is meglepődtem, hogy kívánom azokat az ennivalókat, amikre előtte rá sem tudtam nézni. A csicseriborsó pedig egy nagy kedvencem. Így a kettő teljesen összepasszol.
A hüvelyesek közül a babfélék fogyasztása igencsak elterjedt hazánkban, ám a szintén ehhez a családhoz tartozó csicseriborsóról ugyanez már nem mondható el.Az arab világban szinte mindennapos ételnek minősül. Rendkívül sokoldalúan és finom fűszerezéssel készítik el.Az íze kissé a dióra hasonlít.Tálalják köretként,levest,ragut,salátát készítenek belőle.
Élelmi rostokban gazdag,támogatja az emésztésünket.Lassú felszívódása miatt mérsékli a vércukorszint hirtelen megemelkedését és ingadozását.

A hűvösebb idő beálltával jobban kívánjuk a nehezebb,melegítő ételeket és valamilyen pékárút mellé.A sólet nagyon összeillik a purival. Ennek a kinyújtásában segédkezett Vencel fiam.

20 dkg száraz csicseriborsó
5 dkg gersli
3 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
4 közepes db paradicsom
1.5 cm gyömbér (friss, ízlés szerint)
1 dl kókusztej
2 tk fahéj (őrölt)
3 teáskanál curry por (enyhe)
1 teáskanál szegfűszeg (őrölt)
2 teáskanál koriander (őrölt)
0.5 teáskanál cayenne bors (őrölt)
0.5 teáskanál római kömény
2 teáskanál xilit
1 teáskanál chilipaszta (vagy chilipehely)
3 ek olívaolaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (őrölt)

Előkészítés: előző nap áztassuk be a csicseriborsót kétszeres mennyiségű vízbe (lehet előfőzött, konzerv csicseriborsóval is dolgozni).
A paradicsomot pucoljuk meg: mossuk meg, az alsó felén ejtsünk a héjon X bemetszést (elegendő csak a héjat átvágni), majd dobjuk forrásban lévő vízbe, hagyjuk benne néhány másodpercig, majd szűrjük le, várjuk meg, amíg kissé lehűl és a bemetszésnél felpöndörödött rész segítségével húzzuk le a héját (lehet konzerv egész paradicsomot használni, ügyeljünk arra, hogy csak paradicsomot tartalmazzon, só és cukor ne legyen benne).
Tisztítsuk meg a hagymákat, a vöröshagymát kockázzuk apróra, és készítsük elő az összes szükséges fűszert.
Szűrjük le a csicseriborsót, és kockázzuk fel a pucolt paradicsomot, tisztítsuk meg egy kanállal a gyömbért, és kockázzuk apróra.
Az olívaolajon pároljuk aranybarnára a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, reszeljük hozzá a fokhagymát és forgassuk össze.
Adjuk a paradicsomos hagymához a csicseriborsót és a gerslit, majd fűszerezzük (gyömbér, fahéj, curry, szegfűszeg, koriander, cayenne bors, római kömény, chili, cukor, só, tört bors), és öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven (1-2 ujjnyira) ellepje, majd keverjük össze alaposan.
Időnként megkeverve fedő alatt főzzük, amíg a csicseriborsó megfő (kb. 40-50 perc, de ekkor is kellemesen roppanó, fogkemény).
Ha megfőtt a csicseriborsó és besűrűsödött az étel, adjuk hozzá a kókusztejet és egyszer forraljuk össze