2015. december 9., szerda

Édesburgonya leves vörös lencsével

Krémleves

Ősszel jöhetnek a tápláló és melegítő krémlevesek.
Az édesburgonya vagy batáta nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá.
A fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a C, B2, B6 valamint E-vitamin tartalma, gazdag ásványi anyagokban, mint kálium, réz és a mangán. Alacsony a zsír és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják.
Egy átlagos adag vörös lencse ételben szinte az egész napi szükséges folsav mennyiséget megkapjuk.
Tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat, javítja az emésztést. Tápláló és melegítő hatással van a szervezetünkre.


Leves recept
750 g édesburgonya
2 db lilahagyma
125 g vörös lencse
400 ml zsírszegény konzerv kókusztej
köménymag, koriander zöld, só, bors
zöldség alaplé
olivaolaj
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.A krumplit és a lilahagymát felkockázva tedd bele a tepsibe egyenletes rétegben és locsold meg olivaolajjal. Hintsd meg a köménymaggal és a korianderrel, egy csipet sóval, borssal.
Dobd be a sütőbe 35-40 percre, hogy átsüljön.
Addig a vörös lencsét mosd át,tedd bele egy főző edénybe öntsd rá a zöldség alaplevet és a kókusztejet,sózd,borsozd, ha szereted, tehetsz bele ételízesítőt is.20 percig főzd, amíg a lencse teljesen szét nem esik.
Amikor a zöldség kész, szedd ki a sütőből és kanalazd a lábasba a lencséhez. Botmixerrel pürésítsd a levest, hogy krémes állagú legyen.

Szükség esetén fűszerezd, és a végén facsarj bele citromlevet.