2015. december 12., szombat

Nyers citromtorta

Nyers citromtorta

Nálunk a gyerekek szeretik a citrusféléket még a grapefruitot is pedig az a kesernyés ízével eléggé megosztó még a felnőttek között is. Az avokádót először itthon kétkedve fogadták, de utána megszerették. Vencel fiam volt az, aki sokáig kitartott, hogy meg sem kóstolja. A bátyja beszélte rá nagy nehezen, na azóta Ő pusztít belőle a legtöbbet 
Az avokádó a babérfélék családjába tartozik, trópusi fán termő gyümölcs. Színe zöldes fekete, alakja körteformájú, héja fajtától függően sima vagy ráncolt. Íze semleges.
Az avokádó telítetlen zsírsavakból álló olajtartalma B-, C-, E- és A-vitaminban gazdag. Az érett gyümölcs káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is tartalmaz
Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén. Jótékony hatással van az arthritiszes (ízületi) fájdalmakra, továbbá csökkenti a koleszterin szintet.

Novemberben van a nagy fiam szülinapja Neki készítettem nagy szeretettel.
...
 
Az alsó réteg hozzávalói:

1 csésze áztatott datolya


 1 csésze áztatott (kb. 24 órára) majd szárított dió
 1 evőkanál holland kakaópor
 1 csipet tiszta só

Aprítógépben összedolgozzuk, és belenyomkodjuk a csatos tortaformába.

Technikai infó: jó ha külön-külön aprítod a diót és a datolyát, mert ha nem így teszel, úgy jársz mint én, vagy 6 szor le kellett állni, és lekapargatni az aprító oldalára tapadt masszát.
 Tehát külön ledarálod a diót (vagy összeaprítod a gépben), majd kiveszed és a datolyát is önmagában aprítod össze, majd ha így okés, össze lehet ereszetni őket egy-két menetre, hozzáadva a sót és a kakaóport.

A középső réteg:

2 érett, közepes avokádó
 2 érett banán
 3 citrom leve
 fél csésze agaveszirup vagy méz ízlés szerint...
 3 evőkanál kókuszolaj
 3 evőkanál útifűmaghéj

Mehet bele az aprítógépbe minden, az eredmény pedig egy kellemesen savanykás ízű krém lesz, amit szuperül ellensúlyoz a torta tetejének és aljának az édessége.
 Nyugodtan kóstolgasd közben és állítsd be magadnak az ízt, hiszen a nyersételeknek nem változik az ízük, pont olyan lesz, amikor elkészült, mint készítés közben!
 Így bátran adj hozzá még ebből vagy abból, ha Neked még nem elég savanyú, vagy nem elég édes... ha készen van, beleöntheted a tortaformába.
 Kicsit rázogasd meg, hogy szétterüljön. És tökjó színe van! 

A teteje pedig egy csábítóan édes, selymes kesudiókrém...:

200 g natúr kesudió
 4 evőkanál kókuszolaj
 2 evőkanál agaveszirup vagy méz ízlés szerint... 
 fél csésze víz

Ez készülhet botmixerrel is.
 Nekem a turmixgép vált be leginkább, mert az szépen feldolgozza a kesudiót.
 Persze előre meg is darálhatod kávédarálóban, ha nem elég erős a turmixgéped, ugyanis itt egy finom, selymes, homogén krémet kell, hogy kapj.
 Nem kell bele sok víz, épp csak annyi, hogy vigye a gép a cuccot.
 Ha kész - tortaformába bele és lehet díszíteni...