2015. december 13., vasárnap

Gombapörkölt

Gombapörkölt kakukkfüves galuskával

Mostanában mindig van a hűtőnkben gomba. Eddig a férjem és én ettük mindenféle változatban, de unszolásomra a gyerekek is megkóstolták. Nagy fiam azt mondta köszöni, nem kér többet viszont másodszülött gyermekemnek annyira ízlett, hogy nyersen és leginkább pirítva enné minden nap. A gombapörinél is fenntartásai voltak, de másodjára is kért belőle.
A gombák különleges élőlények, se nem állatok, se nem növények. Táplálkozási szempontból például a zöldségek között tartjuk nyilván őket, pedig nincs bennük klorofill, sejtfalukban pedig kitin található, mely poliszacharid ugyanakkor a rovarok kültakarójának jellemző alkotórésze.
 A modern analitika tette lehetővé, hogy utánajárjunk, miért is olyan egészséges bizonyos gombák fogyasztása. Számtalan hasznos tápanyagot tartalmaznak, miközben fogyasztásuk csekély kalória-bevitellel jár. A gombák fehérjéi szinte valamennyi fajta esetében tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, ebben tehát hasonlítanak az állati fehérjékre.
 Az ehető gombák 90 százalék vizet, 2-6 százalék szénhidrátot (nem keményítőt) és csak nagyon kevés zsírt tartalmaznak. Fehérjében azonban korántsem annyira gazdagok, mint gondolnánk. A szárazanyag-tartalomnak 40 százaléka protein ugyan, de a nagy víztartalom miatt ez az össztömegnek csak töredéke. A kész gombaételekben a fehérjetartalom 1,5-4,5 százalék.
 A gombát ballaszt-, íz- és aromaanyagai teszik különösen kedveltté, és nem lényegtelen szempont, hogy 100 gramm gombába mindössze 20-40 kalória "szorult". Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mivel glükóz- és mannittartalma csekély. Található a gombában továbbá B- és D-vitamin, ill. annak egyik előanyaga, az ergoszterin.

Pöri recept
 50 dkg barna csiperke (én ezt szeretem,de bármilyen gombából elkészíthető)
2 db vöröshagyma
0,5 dl oliva olaj
1 db paprika
1 db paradicsom
 só,bors
1 kk. fűszerpaprika (én tettem bele füstölt fűszerpaprikát is
Galuska: 
500 g bio liszt (tetszőleges arányban, lsd. fentiek alapján)
6 ek. napraforgó olaj
4 teáskanál búzadara
csipet só
100 ml növényi tej

víz
Az olajon a hagymát megdinsztelem, apróra vágott paprikát és paradicsomot teszek hozzá.
A felszeletelt gombát hozzádobom és lepirítom. Ráhintem a kétféle fűszerpaprikát és kevés vízzel felöntöm. Vigyázni kell a vízmennyiséggel, mert a gomba besózva levet ereszt. Tetszés szerint ízesítem. Amikor elkészült tönkölylisztes habarást teszek rá és növényi tejföllel tálalom.