2015. december 13., vasárnap

Töltött káposzta

Töltött káposzta

A karácsony elképzelhetetlen számomra töltött káposzta nélkül. Sokfélék vagyunk, mindenki mást és mást szeret. És igen, a karácsony is mindenkinek mást jelent. Az biztos, hogy mindannyian ragaszkodunk gyerekkori emlékeinkhez, de ugyanakkor változunk is. És így karácsonyi szokásaink is főleg ha nem eszünk húst. A megfelelő tölteléket megtalálni a káposztába kezdő vegánként nem is olyan egyszerű.
Rátaláltam egy oldalra az interneten és ott egy segítőkész csoport tagjaitól kaptam sok-sok receptötletet. Karácsony előtt kétszer is próbafőzést csináltam. Mindkettő igen ízletesre sikeredett, de maradtam a babos töltött káposztánál.

A savanyú káposzta az egyik legfontosabb élelmiszerünk télen. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, mely segít immunrendszerünk védelmében. Használjunk minél gyakrabban és változatosan. A savanyú káposztát ehetjük reggelire vagy uzsonnára szendvicsünk mellé, de kiváló társ lehet sült zöldségek mellé is, vagy csak önmagában. Sokféle ízletes étel készíthető belőle, de ha szeretnénk C-vitamintartalmát is megőrizni, elsősorban nyersen fogyasszuk vagy rövid ideig párolva, főzve (ekkor még nem veszíti el teljes vitamintartalmát). Tartalmaz még B1-vitamint, karotint, illetve kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot és nátriumot. Gazdag rostokban és kevés kalóriát tartalmaz.

A töltelékhez:
•1 fej savanyú káposzta
•30 dkg barna vagy fehér rizs (párolva)
•20dkg zabpehely (apróra tört)
•25dkg gabonakolbász
•20dkg főtt bab
•3 db vöröshagyma (apróra vágva)
•1/2 fej fokhagyma (zúzva)
•4-5 ek olaj
•1 csapott tk őrölt köménymag
•2 tk őrölt piros paprika
•3 tk majoránna
•só ízlés szerint
•növényi tejföl a tálaláshoz
 Az alaphoz:

•0,5 kg apró savanyú káposzta
•3 db vöröshagyma (apróra vágva)
•1/2 fej fokhagyma (zúzva)
•2 tk őrölt piros paprika
•1 tk egész köménymag
•5-6db babérlevél
•8-10 szem egész fekete bors
•4-5 ek olaj
•só ízlés szerint

 Így készítsd el:
1.A vöröshagymát és a fokhagymát pirítsd meg olajon egy nagyobb serpenyőben, majd add hozzá a párolt rizst, a szétmorzsolt gabonakolbászt, a főtt babot és a fűszereket. Önts alá egy kis vizet, és add hozzá a zabpelyhet, amivel kis lángon főzd össze kb. 10 percig. Kóstold, sózd és fűszerezd tovább ha kell, majd vedd le a tűzről és tedd félre.
2.Amíg kéz-melegre hűl a töltelék, készítsd elő a töltéshez a káposzta leveleket. A levelek külső felszínén lévő vastag eret vágd le (a kiálló részt kell elvékonyítani, úgy, hogy a levél ne sérüljön), hogy a káposztalevelet töltéskor szépen fel tudjuk tekerni.
3.A töltött káposzta alap elkészítéséhez egy nagyobb lábasra/fazékra lesz szükség. Olajon pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát, add hozzá a fűszereket, az apró káposzta felét terítsd szét az edény alján, majd önts rá annyi vizet, ami éppen ellepi. Takaréklángon hagyd főni, miközben a tölteléket betöltögeted a levelekbe.
4.A töltelékből kb. 5-6 dkg-os adagokat vegyél ki. Formázd hengerszerűre, majd helyezd a levél aljára és tekerd fel. Ezt követően a töltelék mindkét végén határozottan tömködd be a levél széleit. Így garantált, hogy a töltelék nem fog kifolyni.
5.Amikor elkészültek a töltelékek, helyezd őket szorosan egymás mellé a lábasban, aztán takard le az apró káposzta másik felével. Öntsd fel vízzel, és takaréklángon párold 1-1,5 óráig, amíg a káposzta megpuhul. Megkeverni nem szabad, mert szétmennek a töltelékek. A lábast időnként a füleinél fogva forgasd jobbra-balra, így nem ég le a káposzta.
6.Növényi tejföllel és friss kenyérrel tálald.

http://laveganista.blog.hu/2013/12/20/vegan_toltott_kaposzta