2015. december 18., péntek

Mákos pogácsa

Mákos pogácsa

Magyarországon régen nagy hagyománya volt a mák fogyasztásának. Európai szinten mi és Lengyelország voltunk azok, akik a legtöbbet ettünk ebből az igen egészséges olajos magból. A mai statisztikák sajnos igencsak más képet mutatnak, pedig a mák és a belőle sajtolt olaj magas magnézium és kalciumtartalma miatt a csontritkulás megelőzésének ellenszere lehet. A benne lévő foszfor ráadásul gondoskodik arról, hogy a kalcium be is épüljön a szervezetünkbe.

Hozzávalók
1/2 liter liszt
1/2 liter darált mák
1/2 liter cukor
5 dkg élesztő
1 dl rizstej
20 dkg növényi margarin
1 citrom reszelt héja



A langyos rizstejbe teszünk egy teáskanál cukrot és beletesszük, az élesztőt majd felfuttatjuk. Egy tálba beletesszük a kimért lisztet, mákot, a cukrot belereszeljük a citromhéjat és hozzáadjuk a szobahőmérsékletű növényi margarint. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és jó alaposan összegyúrjuk a tésztát. Amennyiben túl kemény a massza állaga, akkor pici rizstejjel lágyíthatjuk. Megkelesztjük. Miután a tészta megkelt lisztezett nyújtódeszkán 2 centi vastagra nyújtjuk. Különböző formákra szaggatjuk ki. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és előmelegített 160 fokos sütőben kb. fél órát sütjük.