2015. december 6., vasárnap

Nyers meggyes süti

 Nyáron a nagy melegben senki nem szeret sokáig a konyhában tartózkodni,de ha van három gyerkőc a családban és kívánják az egészséges édességet,akkor nincs mit tenni készíteni kell sütés nélküli desszertet.
A recept Lénárt Gittától való.
http://gittarawfood.blogspot.hu/search?q=meggyes

Hozzávalók: (egy kisebb tálcára való adag)
Az alaphoz:
1 csésze dió (beáztatva, majd megszárítva)
8 szem datolya
1 evőkanál kakaópor
(édesítőszer ízlés szerint, én nem tettem bele, mert a datolya elég édes volt)
Meggyes réteg:
1/4 kg meggy
4 szem datolya
10 csepp stévia1 evőkanál psyllium husk
 Kesuhab:
1 csésze kesudió
1/2 csésze tiszta víz
1/2 citrom leve
1 evőkanál psyllium husk
10 csepp stévia

Csokimáz:
2 evőkanál reszelt kakaóvaj
1 evőkanál kókuszolaj
1 evőkanál kakaópor
1/2 evőkanál agavé szirup




Az első réteghez a diót aprítógépben morzsásra aprítjuk. Hozzákeverjük a datolyát és a kakaóport, ízlés szerint édesítőszert. Egy nem túl édes, tömör masszát kell kapjunk. Egy kisebb tálca aljára egyenletesen lenyomkodjuk.


A meggyes réteghez a meggyet kimagozzuk, a levét lecsepegtetjük, hozzákeverjük a datolyát és egy kis édesítőszert, és aprítógépben durván felaprítjuk. Nem kell, hogy teljesen homogén massza legyen, kicsit maradhat darabos. A végén hozzátesszük a sűrítő anyagot, a psyllium husk-ot (utifűmag héj), és jól elkeverjük. Rásimítjuk az alapra. Amíg a kesuhab készül, tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy a meggyes réteg jól meg tudjon szilárdulni. (olyan jó zselés lesz)

A kesuhabhoz a hozzávalókat turmixgépben simára keverjük. Azért került ebbe is utifűmag héj, hogy még véletlenül se folyjon, ez a réteg is szilárd legyen. Ha készen van, rásimítjuk a meggyes rétegre. Ezután nem árt, ha az egész tálcát berakjuk a mélyhűtőbe addig, amíg a csoki a tetejére el nem készül.


A nyers csokihoz felolvasztjuk a kakaóvajat, és hozzákeverjük a többi hozzávalót. Ha nincs kakaóvajad, akkor használj csak kókuszolajat. Ráöntjük a jól lehűtött édességünk kesudiós rétegének tetejére, majd visszatesszük a mélyhűtőbe. Egy két óra után lehet szépen szeletelni. (Ha úgy kezded felvágni, hogy a kesuhab még puha, a csoki a tetején pedig már megszilárdult, akkor vágáskor a csokiréteg fel fog töredezni, mert bele tud süppedni a puha fehér rétegbe. Ha már a kesuréteg is megfagyott, akkor már szépen lehet szeletelni. A kést nem árt forró vízzel felmelegíteni)