2015. december 13., vasárnap

Céklakrémleves

Gyömbéres-kókusztejes céklakrémleves

Főzzünk szuper élelmiszerekből!
Az utóbbi években egyre többet lehet hallani az úgynevezett „szuper élelmiszerekről”, melyek olyan alapanyagok, amelyek különösen jó hatással vannak közérzetünkre, és sokat segítenek egészségünk megóvásában. Ezek közé tartozik a cékla, áfonya, paradicsom, a fodros kel, a gránátalma és a brokkoli.
A cékla az egyik legértékesebb alapanyagunk ősszel és télen bár az ízét sokan nem szeretik.
Nekem szerencsém van, mert Édesanyámék rengeteg féle zöldséget ültetnek, így az egészséges vegyszermentes fajtából tudok ételt készíteni.
A cékla vitamin- és ásványi anyag-tartalma magas, főként káliumban gazdag, melynek köszönhetően vizelethajtó hatású, de A-, B- és C-vitamin-tartalma is kiemelkedő, fontos antioxidáns-forrás. B9-vitamin-tartalma miatt jelentős a vérképző szerepe. Segít szervezetünk sav-bázis egyensúlyának helyreállításában, és a máj működését is támogatja. Kutatások szerint a rákos sejtek szaporodását is gátolja, és a daganatos betegségek kezelésében, megelőzésében is fontos a szerepe. Alacsony kalória- és szénhidráttartalma miatt diétázóknak ajánlott.
A vörös szín stimulálja az idegrendszert, javítja a keringést, biztonságérzetet ad, maga az élet színe. A vörös színű ételek fogyasztása segíthet energiaszintünk helyreállításában. Kifejezetten ajánlott alacsony vérnyomás és energiaszint, valamint vérszegénység esetén.
 Hozzávalók
1 kg cékla
1 kisfej vöröshagyma
olíva olaj
1 gerezd fokhagyma
Pár szem római kömény, frissen törve
3 dl kókusztej
Mogyorónyi gyömbérdarabka
Friss koriander
A céklákat mossuk meg és tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Alufóliával takarjuk be, majd forró sütőben süssük héjastól puhára. Hűtsük ki, pucoljuk meg, és daraboljuk fel.
Olíva olajon dinszteljük meg a hagymát. Adjuk hozzá a céklát, picit pirítsuk meg ,majd öntsük, fel annyi vízzel amennyi ellepi. Melegítsük fel,adjuk hozzá a zúzott fokhagymát római köményt,a kókusztejet és a reszelt gyömbért.Forraljunk egyet rajta és botmixerrel krémesítsük a levest,sózzuk.

Vágott korianderrel tálaljuk.