2015. december 16., szerda

Diósült vegyes krumpli körettel

Diósült vegyes krumpli körettel

Karácsonykor a család a nővéreméknél gyűlik össze, hogy együtt ünnepeljünk és fogyasszuk el a karácsonyi étkeket. Mindenki hoz valami finomságot, hogy sokszínű legyen a vacsora. A főfogás az asztal éke. Mindig arra törekszem, hogy ízletes és érdekes legyen a főétel. Első karácsonyom lesz így húsmentesen és nagy családom többi tagjával is szívesen megkóstoltatom ezt a finom sültet.
Zizi kalandjai vegetáriánus, vegán karácsonyi menüje között találtam ezt a receptet.Picit változtattam rajta.

Hozzávalók
25 dkg dió, mandula, mogyoró, napraforgómag, szezámmag vegyesen
1 nagy fej vöröshagyma felaprítva
10 centis póréhagyma felkarikázva
1/2  kápia paprika
1-2 gerezd fokhagyma
1 db konzerv hámozott paradicsom lecsepegtetve
15 dkg növényi sajt
Kakukkfű, zsálya, petrezselyemzöld
Mustár, só, bors
Útimagfűhély

Az olajos magvakat száraz serpenyőben pirítsuk meg. Amikor kihűlt késes darálóba öntsük, bele a magokat adjuk hozzá a hagymákat, fokhagymát, növényi sajtot, lecsöpögtetett paradicsomot, paprikát, mustárt, fűszereket. Daráljuk durvára, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.1-2 kanál útimagfűhéjat adtam hozzá, hogy összefogja. Kiolajozott tortaformába öntsük a masszát, sütőben 180 fokon 40-45 percig süssük.




Köret
30 dkg édeskrumpli
30 dkg csicsóka
30 dkg burgonya
1 közepes vöröshagyma
10-15 cm-es póréhagyma
Só,bors,
1 doboz zabtejszín
A krumplikat nagyon vékonyra felkarikázom a hagymákkal együtt nyersen.

Kiolajozok egy hőálló tálat és elkezdem rétegezni a krumplikat. Egy sor édeskrumpli, vöröshagyma, csicsóka, póréhagyma, burgonya, vöröshagyma megsózom, borsozom. Utána megint ugyanígy jön a rétegezés, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Nyakon öntöm a zabtejszínnel és alufóliával lefedem a tálat. Hideg sütőbe teszem és 180 fokon 1-1 ½  óráig sütöm. Ha nem puha még a burgonya akkor visszabugyolálom és puhulásig sütöm.